به کمک تکنولوژی هر آنچه که در تخیل انسان بوده است در حال حاضر قابل دسترس است. شاید زمانی در برخی از فیلم‌ها و انیمیشن‌ها، بازیگران با زدن یک عینک یا زدن یک دکمه خیالی، اطلاعات بسیار زیادی را به دست می‌آوردند که در ادامه مسیر، کمک کننده راه آنان بود. تکنولوژی واقیعت افزوده یکی از این فناوری‌ها است که پیش‌تر در فیلم‌های علمی تخیلی آن را می‌دیدیم و حالا در بسیاری از امور روزانه خود از آن‌ها استفاده می‌کنیم. در این مقاله قصد داریم به زبانی ساده به توضیح در مورد، تکنولوژی واقیعت افزوده، تفاوت آن با واقعیت مجازی و همچنین کاربردهای آن بپردازیم.

تکنولوژی واقیعت افزوده Augmented Reality 

تکنولوژی واقیعت افزوده Augmented Reality یا به اختصار AR ترکیب هم‌زمان دنیای واقعیت با تصاویر مجازی است. به کمک این تکنولوژی در کنار عناصر موجود و واقعی، نمای فیزیک زنده دیگری به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به آن اضافه می‌شود. تکنولوژی واقیعت افزوده چندین لایه دیجیتالی به دنیای فیزیکی اضافه می‌کند که به افراد تصاویر جدیدی از واقعیت را ارائه می‌کند. در این تکنولوژی هرآنچه که در اطراف انسان وجود داشته باشد توسط حس‌گر یا همان سنسورهای کامپیوتری دریافت و پردازش می‌گردد که این اطلاعات به کمک رابط‌های تعاملی با عناصر محیط ترکیب می‌شوند که حاصل آن مشاهده دنیای واقعی با اشیاء سه‌بعدی، داده‌های GPS، و … ترکیب شده است و انسان به راحتی می‌تواند با حواس خود این تصاویر را درک کند. در حال حاضر به دلیل قابلیت‌های بسیار زیاد این تکنولوژی در زندگی انسان، روز به روز به تعداد مشاغل و کسب‌وکارهایی که از آن در صنعت خود استفاده می‌کنند رو به افزایش است.

چگونه می‌توان از تکنولوژی واقیعت افزوده استفاده کرد

اما چگونه می‌توان از این فناوری استفاده کرد؟ در پاسخ باید گفت اگر صاحب یکی از گوشی‌های تلفن همراه هوشمند هستید و جای نگرانی ندارد. اگر گوشی شما دارای: دوربین دیجتال یا حس‌گر نوری، شتاب‌سنج، GPS، قطب‌نما، ژیروسکوپ، سیستم شناسایی فرکانس رادیویی، اینترنت و نرم‌افزار AR است به راحتی می‌توانید از این تکنولوژی استفاده کنید. ساده‌ترین نوع آن تبدیل عکس‌های محصولات انتخابی مشتریان به صورت سه‌بعدی است.

تکنولوژی واقعیت افزوده در اپلیکیشن‌ها به سه دسته تقسیم می‌شوند:

• مبتنی بر الگو Pattern Based
با شیوع بیماری کرونا در سراسر دنیا، بسیاری از کارها تنها با اسکن کردن انجام می‌شود. به طور مثال دیگر با در رستوران‌های منوی کاغذی وجود ندارد. روش کار در چنین اپلیکیشن‌هایی به این صورت است که یک الگو، لوگو یا تصویر، توسط دوربین اسکن شده و محتوای آن در اختیار کاربران قرار می‌گیرد.


• مبتنی بر مکان Location Based
حتما برای شما هم پیش آمده است که هنگامی که از مسیریاب گوشی هوشمند خود استفاده می‌کنید، با توجه به مکان جغرافیایی که در آن حضور دارید، انواع فروشگاه‌ها، مراکز خرید، پمپ بنزین، ایستگاه اتوبوس و… به شما نمایش داده می‌شود. این هم نوع دیگری از تکنولوژی واقعیت افزوده مبتی بر مکان است.


• مبتنی بر بدن Gesture Based
باز هم لازم است سر وقت انیمیشن‌ها برویم، اما این بار لازم است گفته شود، که از این تکنولوژی برای حرکات دقیق‌تر و واقعی‌تر، حتی تکان خوردن لب‌های جانوران و موجودات کمک گرفته می‌شود. همچنین در برخی از اپلیکیشن‌های گوشی‌های هوشمند با استفاده از AR حرکات مختلف بدن نیز دریافت و روی آن‌ها پردازش صورت می‌گیرد.

کندو - تکنولوژی واقیعت افزوده Augmented Reality

تکنولوژی واقیعت افزوده Augmented Reality

تفاوت تکنولوژی واقعیت افزوده و واقعیت مجازی

در کنار تکنولوژی واقعیت افزوده حتما واژه واقعیت مجازی، Virtual Reality یا به اختصار VR را هم حتما شنیده‌اید. پیش از این در مورد AR توضیح داده و گفته شد که در کنار تصاویر واقعی از تصاویر مجازی نیز استفاده می‌شود، اما در VR با ایجاد یک محیط مجازی، جلوی چشمان کاربر و بر اساس حرکت‌های او، با آن محیط مجازی تعامل برقرار می‌شود.

به طور مثال حتما در برخی از مکان‌ها با VR مواجه شده‌اید، هنگامی فرد از عینک و هدست استفاده می‌کند با فضای مجازی مواجه می‌شود که با تغییر موقعیت بدن او تغییر می‌کند. در واقع ذهن می‌پذیرد که در یک محیط واقعی قرا گرفته است که توسط اپلیکیشن‌های واقعیت مجازی در هدست تشکیل می‌گردد که با استفاده از سایر امکانات می‌توان سایر احساسات فرد را نیز با این تجربه درگیر کرد.

تاریخچه واقعیت افزوده

در دهه‌های 50 و 60 میلادی مورتون هیلینگ که از آن به عنوان پدر واقعیت مجازی یاد می‌شود، ایده این تکنولوژی را با هدف اطلاع‌رسانی به برخی از افراد در شرایطی خاص را مطرح کرد. در واقع اولین نمایش‌گر AR یک ابزار پوشیدنی بود، روی سر قرار می‌گرفت و فرد می‌توانست تصاویر گرافیکی ایجاد شده توسط کامپیوتر را ببیند. مسیر این تکنولوژی تا دهه 90 روزبه‌روز در حال پیشرفت بود و سپس در همین دهه، یک محقق از شرکت بوئینگ برای اولین مرتبه از واژه Augmented Reality استفاده کرد. از آن زمان تا به امروز از واقعیت افزوده در بسیاری از مشاغل استفاده می‌شود.

آشنایی با کاربردهای واقعیت افزوده

کاربردهای واقعیت افزوده در حال حاضر در سطح بسیار گسترده‌ای از صنایع پزشکی، رباتیک، کاربردهای نظامی و … مورد استفاده قرار گردفته است. اما بسیاری از مشاغل و کسب‌وکارها نیز توانسته با به کارگیری این تکنولوژی در کسب‌وکار خود باعث جذابیت بیشتر برای مخاطبان و همچنین مقاصد علمی و پزشکی شوند. در ادامه به معرفی برخی از آنان خواهیم پرداخت:


استفاده‌های پزشکی

در بسیاری از مراکز آموزشی و دانشگاهی، برای تجربه بیشتر دانشجویان از این تکنولوژی به منظور مطالعه اعضای بدن انسان به صورت سه بعدی فراهم شده است. که توانسته باعث پیشرفت‌های زیادی شود.


تبلیغات و درآمدزایی

برخی از مشاغل و کسب‌کارها برای جذب مخاطبان بیشتر و امکان انتخاب متنوع مشتریان از فناوری واقعیت افزوده استفاده می‌کنند.


طراحی دکوراسیون

با کمک این فناوری پیش از هر اقدامی جهت دکور کردن محل مورد نظر، مشتریان می‌توانند با طرح‌ها را دیده و طرح اصلی خود را انخاب کنند.


گردشگری

بسیاری از مکان‌های گردشگری در سطح جهان وجود دارند که در حال حاضر نیمی از آن قابل دیدن است از این رو با استفاده از این فناوری توانسه‌اند بخش از بین رفته آن‌را به گردشگران نشان دهند. از این فناوری در تخت‌جمشید در حال حاضر نیز استفاده می‌شود.


افزایش هیجان در تماشای مسابقات ورزشی و بازی‌های کامپیوتری

با استفاده از برخی دیگر از حس‌گرهای این تکنولوژی برخی از حس‌ها را نیز مخاطب حس می‌کند که موجب هیجان بیشتر او می‌شود.

کندو - تکنولوژی واقیعت افزوده

تکنولوژی واقیعت افزوده


کلام پایانی

دیگر مرزی میان خیال و واقعیت وجود ندارد. به لطف تکنولوژی برخی از ابزارهایی که تنها در فیلم‌های علمی و تخیلی دیده می‌شد در حال حاضر در دنیای واقعی و حتی در امور روزمره ما کاربرد دارند. یکی از این تکنولوژی‌ها، واقعیت افزوده است که با کمک آن دنیای واقعی با برخی از تصویرهای مجازی ترکیب می‌شود و تصویر دقیق‌تری از واقعیت را به مخاطب نشان می‌دهد. این تکنولوژی کاربردهای بسیار زیادی را در زندگی ما دارند و همچنین استفاده از آنان موجب پیشرفت و تکامل در برخی زمینه‌ها مثل آموزش‌های پزشکی می‌شود.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
📝 مقالات تخصصی بیش از 1000
📮 هدف آموزش بازاریابی پیامکی
📈 ماموریت رونق کسب و کار
⚙️ آموزش +20 ابزار پیامکی