امضا دیجیتال و هویت مجازی چیست؟ + راهنمای تصویری

امضا یکی از مهمترین شاخصه ها برای به رسمیت شناخته شدن اوراق و اسناد عادی به شمار می رود. لازم به ذکر است بدانید زمانی یک فرد قصد دارد یک محصول را به صورت اقساط خریداری کند یکی از راههایی که فروشنده به وی پیشنهاد میدهد ارائه چک است. این نکته را در نظر داشته باشید چک زمانی اعتبار پیدا می کند که امضای شما بر پایه آن ثبت شده باشد. این روزها با پیشرفت تکنولوژی شما میتوانید امضای دیجیتال هم داشته باشید، شاید برای شما سوال پیش بیاید امضای دیجیتال چیست؟ در ادامه ما تصمیم داریم شما را با امضای دیجیتال و هویت مجازی به صورت کامل آشنا کنیم. از سوی دیگر به بررسی تفاوت امضای مکتوب و امضای دیجیتال خواهیم پرداخت، حال اگر قصد دارید بدانید امضای دیجیتال و هویت مجازی چیست؟ پیشنهاد میکنیم تا پایان این محتوا با ما در مجله کندو همراه باشید.
امضای دیجیتال چیست
همانطور که در ابتدای مقاله ذکر کردیم این روزها فضای مجازی به شدت پیشرفت کرده است و در حال حاضر اسناد بسیار زیادی در فضای مجازی بین شرکت ها رد و بدل می شود. یکی از بزرگترین مشکلاتی که امکان دارد در انتقال اسناد در فضا مجازی به وجود بیاید جعل اسناد است. به همین دلیل در حال حاضر برای اینکه بتوان جعل اسناد در فضای مجازی را کنترل کرد از امضای دیجیتال استفاده می شود. مطمئنا می دانید امضا چیست زیرا سالهاست از امضا برای اعتبار بخشیدن به اسناد مختلف استفاده می شود. شایان ذکر است بدانید امضای دیجیتال دقیقاً همان امضای مکتوب است که به صورت دیجیتال انجام میشود و به اسناد و اوراق هایی که در فضای مجازی رد و بدل می شود اعتبار می بخشد.
در ادامه بهتر است ذکر کنیم امضا می تواند از نام، نام خانوادگی و یا حتی یک علامت خاص تشکیل شود که یک شخص برای به رسمیت شناخته شدن اسناد مربوط به خود از آن استفاده می کند. البته در هنگام انتخاب یا طراحی یک علامت خاص برای امضا باید به چند نکته مهم توجه داشته باشید. برای مثال نیاید امضا خود را از روی امضا شخص دیگری کپی برداری کنید. یا حتی علامتی را به عنوان امضا انتخاب نمایید که خودتان در رسم آن با چالش مواجه شوید.

امضا دیجیتال
ویژگی های امضای دیجیتال چیست
در این بخش از محتوا تصمیم داریم شما را با ویژگی های برجسته امضای دیجیتال به طور کامل آشنا کنیم. لازم به ذکر است بدانید امضای دیجیتال دارای ویژگی های بسیار زیادی می باشد اما برجسته ترین آن چند مورد است که در ادامه با آن ها آشنا خواهید شد. در ابتدا باید ذکر کنیم امضای دیجیتال تحت کنترل اختصاصی شما می باشد و باعث می شود تا از جعل و انکار احتمالی اسناد جلوگیری شود. این نکته را در نظر داشته باشید امضای دیجیتال نشان دهنده رضایت شخصی یک فرد برای انجام معامله است، در واقع شخصی که یک سند را امضا می کند با محتویات سند موافق بوده و با ثبت امضا خود نسبت به تمام بندهای قرارداد یا سند اعلام آگاهی کرده است.
در ادامه بهتر است این موضوع را هم مطرح کنیم که ثبت امضای دیجیتال در یک قرارداد یا سند موجب معتبر شدن آن می شود و در صورت عدم درج امضای دیجیتال، آن سند فاقد اعتبار است در نتیجه وجود امضای دیجیتال از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. یکی دیگر از مواردی که جزو ویژگیهای برجسته امضای دیجیتال محسوب می شود قابلیت رمزنگاری شدن آن می باشد. این قابلیت موجب می گردد امضا به هیچ وجه جعل نشود.
چرا باید از امضای دیجیتال استفاده کنیم
این سوال یکی از متداول ترین سوالاتی است که توسط بسیاری از افراد مطرح می شود. توجه داشته باشید استفاده از امضای دیجیتال دارای امضای بسیاری زیادی می باشد که میتواند آینده بسیار روشن برای اعتبار بخشیدن به اسناد در فضای آنلاین را رقم بزند. اولین مزیت امضای دیجیتال قابلیت احراز هویت آن است. در واقع هر شخص که تصمیم دارد یک امضای دیجیتال داشته باشد باید مدارک شناسایی خود را به سازمان مربوطه ارائه کند تا هویت آن تایید شود. دومین مزیت آن قابلیت انکارناپذیری است که باعث عدم کلاهبرداری در معاملات می شود. در ادامه بهتر است به مزایای دیگری همچون تضمین صحت دادهها، صرفهجویی در زمان و هزینهها، یکپارچگی دادهها،افزایش امنیت و محرمانه بودن دادهها اشاره کنیم که هر شخصی را برای استفاده از امضای دیجیتال مجاب می کند.

چرا باید از امضای دیجیتال استفاده کنیم؟
تفاوت امضای مکتوب و امضای دیجیتال چیست
همانطور که می دانید این روزها بسیاری از افراد همچنان اطلاعاتی نسبت به امضای دیجیتال در اختیار ندارد و نسبت به تفاوت میان امضای دیجیتال و امضای مکتوب آگاه نیستند. شایان ذکر است بدانید امضای دیجیتال و امضای مکتوب به ظاهر شبیه به یکدیگر به نظر می رسند و بسیاری از افراد معتقد هستند که کاربرد امضای دیجیتال و امضای مکتوب یکسان است اما بهتر است بدانید بین این دو نوع امضا تفاوت فاحش وجود دارد شما حتما باید این تفاوت مطلع شوید. اولین تفاوت بین امضا مکتوب و امضای دیجیتال بر روی نحوه استفاده از آن ها می باشد. توجه داشته باشید مضا دیجیتال به صورت مکتوب بر روی اسناد در فضای حقیقی مورد استفاده قرار می گیرد این در صورتی است که امضای دیجیتال در فضای مجازی استفاده می شود.
یکی دیگر از تفاوت های میان این دو نوع امضا مربوط به سطح امنیت آن ها می باشد. توجه داشته باشید امضا های فیزیکی تا به امروز توسط بسیاری از افراد جعل شده اند اما امضای دیجیتال که تنها بر روی قراردادهای دیجیتال به صورت الکترونیکی ثبت می شود قابلیت رمز نگاری دارند به همین دلیل جعل کردن آن بسیار سخت است. با توجه به این مسئله میتواند به این استنباط رسید که امنیت امضای دیجیتال بیشتر از امضای مکتوب است.

تفاوت امضای مکتوب و دیجیتال
نحوه دریافت امضای دیجیتال
بسیاری از افراد اطلاعاتی منوط بر نحوه دریافت امضای دیجیتال در اختیار ندارند و نمی دانند که برای این کار باید به چه سامانه ای مراجعه کنند. در گام اول بهتر است بدانید شما با جستجو کردن عبارت مرکز صدور گواهی الکترونیکی عام در گوگل می توانید برای دریافت امضای دیجیتال اقدام کنید. شایان ذکر است بدانید شما بعد از ورود به وب سایت gica.ir تنها کافی است بر روی گزینه ثبت نام گواهی مکث کنید تا یک منوی جدید برای شما باز شود. در ادامه باید گزینه ثبت نام غیر حضوری گواهی الکترونیکی را انتخاب کنید تا وارد مرحله بعد از دریافت امضای دیجیتال شوید. توجه داشته باشید تمام این مراحل در تصویر زیر با عدد گذاری مشخص شده است.

نحوه دریافت امضای دیجیتال
در ادامه مسیر باید صفحه ای که تصویر آن در قسمت زیر قرار دارد مواجه می شوید. این نکته را در نظر داشته باشید در ابتدا باید مراحل ثبت نام و ثبت درخواست گواهی الکترونیکی بصورت غیر حضوری را مطالعه کنید. این مراحل با عدد شماره 1 در تصویر زیر مشخص شده است. در ادامه برای این که بتوانید به تمام مراحل دریافت امضای دیجیتال آگاه شوید پیشنهاد می کنیم فایل راهنمای ثبت درخواست گواهی الکترونیکی در سامانه ستاد، امور مالیاتی که در تصویر زیر با عدد شماره 2 مشخص شده است را دانلود کنید. بعد از مطالعه راهنمای تنها کافی است بر روی گزینه ثبت که با عدد شماره 3 در تصویر زیر مشخص شده است کلیک نمایید.

دریافت امضا دیجیتال
هزینه دریافت امضای دیجیتال چقدر است
در این بخش از مقاله تصمیم داریم به سراغ هزینه دریافت امضای دیجیتال برویم. همانطور که می دانید دریافت امضای دیجیتال همچون دریافت سایر خدمات دولتی هزینههایی را به همراه دارد. لازم به ذکر است بدانید شما باید این هزینه ها را به صورت اینترنتی از طریق سامانه امضای دیجیتال پرداخت نمایید. این نکته را در نظر داشته باشید که امضای دیجیتال از نظر نوع گواهی به سه دسته (اشخاص/سازمان دولتی، اشخاص/سازمان خصوصی و اشخاص حقیقی) تقسیم می شود. پیشنهاد می کنیم برای کسب اطلاعات کامل نسبت به هزینه دریافت امضای دیجیتال با ما همراه باشید.
نوع گواهی | نوع محصول | هزینه دریافت امضای دیجیتال/ به ریال | سهم مرکز ریشه و مرکز میانی عام/ به ریال (75 درصد) | سهم دفتر ثبت نام/ به ریال (25 درصد) |
اشخاص/سازمان دولتی | گواهی شخص حقیقی وابسته به دولت | 340,000 | 255,000 | 85,000 |
گواهی مهر سازمانی وابسته به دولت | 280,000 | 210,000 | 70,000 | |
اشخاص/سازمان خصوصی |
گواهی شخص حقیقی وابسته به غیر دولت | 260,000 | 195,000 | 65,000 |
گواهی مهر سازمانی وابسته به غیر دولت | 270,000 | 202,500 | 67,500 | |
اشخاص حقیقی | شخص حقیقی مستقل | 250,000 | 187,500 | 62,500 |
سخن آخر
مطمئنا تا قبل از مطالعه این مقاله اطلاعات دقیقی نسبت به امضای دیجیتال در اختیار نداشته و نمی دانستید امضای دیجیتال چیست؟ اما در حال حاضر اطلاعات دقیق نسبت به این نوع امضا به دست آورده اید از ویژگی های بارز امضای دیجیتال همچون (احراز هویت، انکارناپذیری، تضمین صحت دادهها، صرفهجویی در زمان و هزینهها، یکپارچگی دادهها، افزایش امنیت و محرمانه بودن دادهها) مطلع هستید و حتی می دانید که چرا باید از امضای دیجیتال استفاده کرد.
این نکته را در نظر داشته باشید در این مقاله تفاوت های میان امضای مکتب و امضای دیجیتال را مورد بررسی قرار داده ایم و نحوه دریافت امضای دیجیتال را با استفاده از راهنمای تصویری را به شما ارائه کردیم. با توجه به ارائه این مسائل امیدواریم محتویات موجود در این مقاله توانسته باشد اطلاعات کافی در مورد امضای دیجیتال را در اختیار شما قرار دهد تا شما بتوانید با آگاهی کامل بر اساس محتویات این مقاله یک امضای دیجیتال دریافت کنید.