روشهای تشخیص پیامکهای واقعی از اسپم
عدد 3 را ارسال کنید و جایزه تان را بگیرید”، “شما برنده یک ساعت هوشمند شدهاید نام و نام خانوادگی و آدرستان را پیامک کنید تا هدیه برای شما پست شود”.
مطمئنا این گونه پیامها برایتان آشناست و در طول هفته تعدادی از آنها را دریافت می کنید. این گونه پیامها نه تنها آزار دهنده هستند، بلکه ممکن است به ازای دریافت هر پیامک اطلاعات شخصی شما را هک کنند و مبلغی را بدون اطلاع از شما از حسابتان برداشت کنند.
شاید این سوال برایتان پیش بیاید که از بین پیامهایی که در طول روز برایتان ارسال میشود کدام پیام اسپم یا هرزنامه است و کدام پیام واقعی است؟
برای پاسخ به این سوال ابتدا باید با پیامهای اسپم آشنا شویم. هرزنامهها پیامهای ناخواستهای هستند که به صورت الکترونیکی ارسال میشوند که اغلب برای کاربران آزار دهنده است و از آن به عنوان پیامک های مزاحم یاد میکنند. این پیامکهای مزاحم علاوه بر این که آزار دهنده هستند یک تهدید نیز برای دریافت کنندگان به حساب می آیند.
در ادامه مطلب بیشتر با پیامهای اسپم و راههای مقابله با آن آشنا خواهیم شد.
روش های ارسال اسپم
ارسال کنندگان هرزنامه برای رسیدن به اهداف خود فقط به ارسال پیامکهای اسپم بسنده نمیکنند و هرزنامه را از طریق تماس تلفنی و ارسال ایمیل بدون ذکر نام معتبر برای کاربران ارسال میکنند. تمام پیامهای بی نام و نشانی که اغلب هیچ محتوی ارزشمندی هم ندارند و صندوق ورودی تلفن همراه و ایمیل ما را غرق کردهاند، جزء پیامهای اسپم هستند.
بیشتر پیامهای هرزنامه نسبتاً بی ضرر هستند و فیلتر کردن آن ها معمولاً ساده است. این در حالی است که بعضی از پیامهای هرزنامه حاوی ویروسهای کامپیوتری یا بدافزارهای دیگری هستند که قصدشان جمع آوری اطلاعات شخصی است و این می تواند برای شما تهدید باشد و به همین منظور لازم است که پیام های اسپم را بشناسیم تا بتوانیم هنگام دریافت آن ها هوشمندانه رفتار کنیم.
چگونه پیامهای اسپم را از پیامهای واقعی تشخیص دهیم؟
برای تشخیص جعلی بودن این پیامکهای ارسال شده به صندوق ورودی تلفن همراهتان توجه به چند نکته ضروری است:
توجه به سرشماره
اغلب پیامکهای جعلی با یک سرشماره که شماره موبایل معمولی است ارسال میشوند. باید توجه به این که ارگانهای دولتی و خدمتی پیامک را از طریق شماره موبایل ارسال نمیکنند. به محض دیدن پیامکی با شماره موبایل از سوی این ارگانها بدانید که کلاهبرداری است.
توجه به لینک
یکی دیگر از راههای تشخیص، توجه به لینک موجود در پیامک است که با بررسی دامنه آن میتوان از اسپم بودن لینک مطمئن شد. دامنه لینک سازمانهای دولتی و خدماتی «.ir» است و هرگاه لینکی از سوی سازمان دولتی با دامنه «.com» مشاهده کردید، کلاهبرداری است.
توجه به آدرس سایت
سایتهای کلاهبرداری دارای یک واژه اضافه هستند که با توجه دقیق به آدرس سایت قابل تشخیص است.
توجه به نحوه نصب برنامه
پس از دریافت پیامکهای اسپم، زمانیکه بر روی لینک کلیک میکنیم باید نرم افزاری نصب شود که برای نصب، پول دریافت میکند. در اینجا نیز باید توجه داشت که هیچ سازمان دولتی پولی بابت نصب نرم افزار دریافت نمیکند، ضمن اینکه پیامکهای سازمانها و ارگانهای خدماتی و دولتی معمولا حاوی نکات آموزشی است.
چگونه دریافت پیام های اسپم را متوقف کنیم؟
اگر نمیدانید چگونه میتوانید از شرّ پیامهای اسپم در امان باشید، چندین گام سریع و آسان وجود دارد که میتوانید با بهره بردن از آنها برای جلوگیری از دریافت پیام از یک شماره خاص و کاهش آسیبپذیری کلی خود در برابر هرزنامهها و کلاهبرداریهای آنلاین اقدام کنید.
گزارش به سازمان فتا
سازمانهای مختلفی وجود دارند که به بررسی ارسال هرزنامه و جعل غیرقانونی اختصاص دارند که میتوانید متون هرزنامه و سایر پیامهای بالقوه خطرناک را به آنها گزارش دهید.
پاسخ نده
هر چقدر هم که دریافت پیامک از شماره های مختلف برایتان آزاردهنده باشد، به آنها پاسخ ندهید. در واقع، پاسخ به این گونه پیامها یکی از بدترین کارهایی است که میتوانید انجام دهید، زیرا به ارسالکنندگان اسپم اجازه میدهید تا بدانند شماره تلفن همراه شما فعال است و آنها را به ارسال پیامکهای رگباری و مزاحم به سمت خود دعوت می کنید.
سرشمارههای ناشناس را مسدود کن.
یک راه ساده برای دور نگه داشتن صندوق ورودی خود از پیامکهای اسپم، مسدود کردن شمارههای هرزنامه در تلفن همراهتان است. در این روش فرقی نمیکند که تلفن همراهتان اندروید باشد یا آیفون. به محض دریافت پیام یا تماس اسپم، شماره آن را مسدود کنید. توجه داشته باشید که ارسالکنندگان هرزنامه ممکن است بتوانند در صورت جعل شماره تلفن شخص دیگری، بلاک را دور بزنند.
به اپراتور گزارش بده
روشهای اسپمرها ممکن است هوشمندتر شده باشد، اما ارائه دهندگان خدمات تلفن همراه نیز در شناسایی و خاموش کردن شماره تلفنهای هرزنامه همیشه چند گام جلوتر هستند. گزارش پیامهای مشکوک یا هرزنامه به شرکت مخابراتیتان با جلوگیری از کلاهبرداریهای پیامکی مشابه در آینده به محافظت از خود و دیگران کمک میکند.
از برنامههای مسدود کننده اسپم استفاده کن.
برای امنیت بیشتر، از یک برنامه برای مسدود کردن پیشگیرانه پیامهای اسپم کلاهبرداران و شماره تلفنهای هرزنامه استفاده کنید. این برنامهها از پایگاههای داده عظیمی استفاده میکنند که دائماً به روز می شوند تا به طور خودکار کلاهبرداریهای متنی و پیامهای هرزنامه را مسدود کنند.
روی همهی لینک ها کلیک نکن
هرگز روی هیچ لینکی در پیام متنی یا ایمیل کلیک نکنید، مگر اینکه از یک منبع قابل اعتماد باشد. پیامهای متنی هرزنامه وسیلهای کلاسیک برای کلاهبرداریهای فیشینگ هستند که سعی میکنند شما را به کلیک کردن روی لینکهایی که میتوانند به وبسایتهایی که دادههای شما را سرقت میکنند، ترغیب کنند.
از اطلاعات شخصی خود محافظت کن
شرکتهای قانونی اطلاعات شخصی حساس مانند آدرس، گذرواژههای حساب، یا شمارههای شناسایی را از شما نمیخواهند بهخصوص نه از طریق پیامک. دادههای شخصی خود را خصوصی نگه دارید وگرنه در معرض سرقت هویت قرار میگیرید.
اگر از شما خواسته شد که دادههای شخصی خود را ارسال کنید، بلافاصله پیام متنی هرزنامه را گزارش کنید و اقداماتی را برای مسدود کردن پیامهای ناخواسته از هر کسی یا هر شمارهای که اطلاعات شخصی شما را شناسایی میکند، انجام دهید.
قبض موبایلت رو مرتباً بررسی کن
برخی از کمپینهای تبلیغاتی اسپم شما را مجبور میکنند تا با شمارههای اصلی خود تماس یا پیامک ارسال کنید.نتیجه این کار بالا رفتن صورت حساب شماست. هر ماه قبض تلفن همراه خود را بررسی کنید تا از تعرفه های بالا و غیر معمول آگاه شوید.
تنظیمات امنیتی تلفن همراهت رو بررسی کن
تنظیمات امنیتی تلفن خود را بررسی کنید و از هر گونه ویژگی حریم خصوصی داخلی مانند مسدود کردن تماس، شناسه تماس گیرنده، فیلترهای هرزنامه، و سایر کنترلهای ضد هرزنامه برای کمک به مسدود کردن پیامهای متنی ناخواسته، تلاشهای فیشینگ یا دیگر کلاهبرداریها استفاده کنید.
سخن آخر
طریقهی ارسال پیامکهای اسپم متفاوت است. برخی از مناسبتها استفاده میکنند و گاهی از مواردی همچون هدیه تخفیف، خلافی و یا توقیف خودرو و… استفاده میکنند که در همه این موارد اگر پیامک با شماره شخصی و یا دامنه سایت متفرقه بود میتوان جعلی بودن سایت را تشخیص داد.