آشنایی با بهترین برنامهریزهای شبکههای اجتماعی
درحال حاضر یکی از لازمههای هر کسبوکاری فعالیت در شبکههای اجتماعی مختلف است. هر شغلی میتواند با توجه به محصولات و خدمات خود پلتفرمهایی را برای تعامل و همچنین معرفی برند خود انتخاب کند. اما تعداد این شبکههای اجتماعی آنقدر زیاد شدهاند که حتما اگر اگهیهای استخدام را مشاهده کرده باشید با این موضوع مواجه شدهاید که بسیاری از مشاغل به دنبال استخدام مدیرشبکههای اجتماعی هستند و یا شاید خود شما یک مدیر شبکه بسیار موفق باشید. اما اگر در گروه سوم قرار دارید و دوست دارید در مورد نقش شبکههای اجتماعی و همچنین بهترین ابزارها برای مدیریت آنها و همچنین به طور کلی با اصطلاحات شبکههای اجتماعی آشنا شوید. به شما پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه کنید.
این شما و این مدیر شبکههای اجتماعی
همان طور که از نام ان مشخص است است مدیریت کردن انواع پلتفرمها و صفحات مجازی، معرفی برند، محصولات و خدمات به بهترین نحو ممکن، تعامل و پاسخدهی به مشتریان، مدیریت شبکههای مجازی گفته میشود که مشاغل میتوانند برای انجام چنین اموری در کسبوکار خود جهت اتخاذ و انتخاب بهترین استراتژی و محتوا از فردی حاذق کمک گرفته و برونسپاری کنند، یا خودشان و از یکی از کارمندان خود جهت انجام این امور کمک بگیرند. اما انتخاب شما هر چه باشد، مدیر شبکههای اجتماعی دارای وظایفی است که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت:
• انتخاب بهترین شبکههای اجتماعی متناسب با مشاغل و کسبوکارها
• اتخاذ بهترین استراتژی با توجه به کسبوکار و شبکههای اجتماعی
• نظارت بر برند، محصولات، خدمات و سایر رقبا در شبکههای اجتماعی
• طراحی پرسونا با توجه شبکههای اجتماعی
• طراحی، نظارت و اجرای تقویم محتوایی مربوط به هر پلتفرم
• تولید، سفارش و انتشار محتوا
• ارزیابی، تجزیه و تحلیل محتوا
• هماهنگی بین تیم تولید و انتشار محتوا
• پاسخدهی به مخاطبان با توجه به استراتژیهای اتخاذ شده
مدیر شبکههای اجتماعی چه مهارتهایی باید داشته باشد
عنوان شغلی مدیر شبکههای اجتماعی چند سالی است که به لیست پوزیشنهای شغلی اضافه شده است اما این عنوان شغلی نیازمند داشتن مهارتهای بسیار زیادی است که چنین افرادی باید چنین مهارتهایی را نه تنها کسب کرده بلکه به صورت کامل به ان مسلط باشند. برخی از مهارتهای عبارتند از:
• روابط عمومی خوب و توانمندی مدیریت اعضا، تیم و مخاطبان
• برنامهریزی و مدیریت زمان
• آشنایی با ابزارهای مختلف تولید محتوا
• آشنایی با انواع محتوا
• آشنایی کامل با جدیدترین شبکهها و پلتفرمهای اجتماعی
• آشنایی کامل با ابزارهای تجزیه و تحلیل انواع شبکههای اجتماعی
ابزارهای برنامهریز و مدیریت شبکههای اجتماعی
در کنار تمام مهارتهایی که مدیر شبکه باید داشته باشد، یکسری ابزارها و نرمافزارهایی وجود دارد که مدیریت فضای مجازی و شبکههای اجتماعی را کمی راحتتر میکند. چنین ابزارهایی باعث افزایش مهارت و همچنین بهرهوری بیشتر میشود. چنین ابزارهایی در کلیه مراحل برنامهریزی، انتشار، پاسخ به کامنتها و تحلیل و آنالیز پستها به مدیران شبکههای اجتماعی کمک میکند. اما شاید با خود فکر کنید که اگر چنین ابزارهایی وجود دارد دیگر چه نیازی به استخدام مدیر وجود دارد؟ لازم است در پاسخ گفته شود که هر یک از شبکههای اجتماعی استراتژیها خاص خودش را دارد و باید قبول کرد برای آنکه بهترین نتیجه را از شبکههای اجتماعی گرفت باید مدیری استخدام کرد که متخصص در کلیه موارد ذکر شده باشد و همچنین از ابزارها و نرمافزارها جهت بالا بردن سطح کیفیت و عملکرد بهتر شبکههای اجتماعی کمک گیرد. چرا که مدیریت شبکههای اجتماعی با تعداد زیاد فالوئرها و مخاطبان بسیار زیاد کار آسانی نیست همچنین با اینکه این ابزارهای دایگان نیستند اما دارای ویژگیهایی هستند که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت:
• صرفهجویی در هزینهها و امکانات رایگان برای کسبوکارهای کوچک، نوپا و خانگی
• امکان گزارشگیری و تجزیه و تحلیل دقیق دادهها بر اساس اجرای هر کمپین
• مدیریت چندین شبکه اجتماعی به صورت همزمان
• امکان انتشار پستهای خودکار و از قبل زمانبندیشده
حالا که با مدیر شبکههای اجتماعی وظایف، مهارتها و همچنین کاربردهای برنامهریزهای شبکههای اجتماعی آشنا شدید، بهتر است به معرفی برخی از نرمافزارهای مدیریتی که تاکنون توانستهاند مورد رضایت بسیاری از میریان شبکه قرار بگیرند پردازیم.
بافر Buffer
یکی از ارزانترین برنامههای برنامهریز شبکههای اجتماعی بافر است. این نرمافزار امکان 14 روزه استفاده از نسخه رایگان را در اختیار کاربران قرار میدهد. از ویژگیهای این نرمافزار مدیریت شبکههای اجتماعی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• نسخه خریداری شده امکان مدیریت تمامی شبکههای اجتماعی را به کاربر میدهد و نسخه رایگان تنها امکان استفاده از سه پلتفرم را فراهم میکند.
• قابلیت انتشار خودکار 10 پست و همچنین قابلیت آنالیز بهینهکردن تگها، هشتگها، منشنها و پاسخ سریع به کامنتهای مهم را دارد.
• این نرمافزار امکان اضافه کردن چندین تیم و همکاران مختلف را تا 25 نفر فراهم میکند که میتوانید برای هرکدام دسترسی متفاوتی تعریف کنید.
اسپروت سوشال Sprout Social
یکی دیگر از ابزارهای برنامه ریز و مدیریت شبکههای اجتماعی که با استفاده از آن میتوانید در شبکههای اجتماعی فیسبوک، توییتر، اینستاگرام و لینکدین پست منتشر کنید، اسپروت سوشال است. از مزایای بسیار مهم این نرمافزار میتوان به تنوع آمارها ونمودارهای تجزیهو تحلیل آن اشاره کرد که این مزیت در کنار انتشار پست، آنالیز را هم انجام میدهد که این امر موجب محبوبیت بیش از اندازه این نرم افزار در میان مدریان شبکههای اجتماعی شده است. از دیگر مزایای آن نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• تجزیه و تحلیل عملکردکمپینها و همچنین بررسی و آنالیز همه پستها به صورت تکی
• امکان ایجاد صندوق پستی و همچنین قابلیت، فیلترکردن پیامها و پاسخها
• قابلیت مشاهده سایر رقبا و ایجاد نام تجاری، برند، محصول یا خدمات آنها
• اسپروت سوشیال امکان نظارت نرخ اینگیجمنت یا همان میزان تعامل را در اختیار مدیران قرار میدهد
هوت سوییت Hootsuite
از قدیمیترین برنامهریزهای شبکههای اجتماعی میتوان به هوت سوییت اشاره کرد که امکان اتصال به به فیسبوک، توییتر، اینستاگرام، لینکدین، یوتیوب و وردپرس را دارد. از دیگر ویژگیهای هوتسوییت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• امکان پیدا کردن محتواهای جذاب در شبکههای اجتماعی را برای مدیران فراهم میکند
• اضافه کردن افراد جدید به تیم و قابلیت تعریف وظایف برای آنها
• قابلیت زمانبندی و انتشار انبوه پستها
• تجزیه، تحلیل و آنالیز کمپینها
زوهو Zoho
نرمافزار زوهو چیزی فراتر از یک برنامه مدیریت است و قابلیت آنرا دارد که از آن به عنوان یک CRM یا مدیریت ارتباط با مشتریان استفاده شود. این نرمافزار امکان مدیریت تمامی شبکههای اجتماعی را به مدیران میدهد البته لازم است گفته شود که برخی از امکانات آن رایگان و برخی دیگر باید خریداری شوند اما با قیمتی بسیار ارزان و مقرونبهصرفه که ارزش آنرا دارد مدیران آنها را خریداری کنند.
نرمافزار Meet Edgar
یکی دیگر از ابزارهای بسیار پیشرفته مدیریت شبکههای اجتماعی Meet Edgar است و امکان مارکتینگ اتومیشن را در اختیار مدیران قرار میدهد. مارکتینگ اتومیشن در واقع به این معنی است که حسابهای کاربری شبکههای اجتماعی، اینستاگرام، فیسبوک، توییتر، لینکدین و پینترست را در اختیار این برنامه قرار داده و با انجام برخی تنظیمات، میتواند پستهای جدید را منتشر کند. همچنین از دیگر قابلیتهای این نرمافزار میتوان به امکان دسترسی به کتابخانه محتوایی اشاره کرد. به این معنی که از میان دیتاهای موجود میتواند محتوای مناسب را انتخاب و منتشر کند.
نرمافزار Social Pilot
یکی دیگر از نرمافزارهای برنامهریز شبکههای اجتماعی که به دلیل هزینه مقرونبهصرفه، بسیار مورد توجه کسبوکارها کوچک، نوپا و خانگی قرار گرفته است نرمافزار Social Pilot که سایر امکانات دیگر نرمافزارهای مدیریت شبکههای اجتماعی را در اختیار کاربران قرار میدهد. مثل انتشار و آنالیز خودکار پستهای شبکههای اجتماعی.
نرم افزار Hootsuite
نرم افزار مدیریتی شببکههای اجتماعی Hootsuite، نسبت به سایر برنامهها کمی گران قیمتتر است چراکه در کنار دیگر امکاناتی مثل: انتشار پست به صورت خودکار، آنالیز دادهها پس از اجرای هر کمپین، امکان شخصیسازی گزارش مورد نظر را میدهد. این ابزار اجازه مدیریت یک کاربر و دسترسی 10 حساب را برای مدیر فراهم میکند. لازم به ذکر است که برای دریافت برخی گزارشها باید امکانات جداگانهای را خریداری کرد.
آشنایی با اصطلاحات مهم شبکههای اجتماعی
استفاده و آشنایی با برخی اصطلاحات شبکههای اجتماعی به مشاغل و کسبوکارها کمک میکند تا بتوانند با سوشال مدیا یا همان شبکههای اجتماعی بیشتر آشنا شده و بتوانند از طریق چنین پلتفرمهای محصولات و خدمات خود را به مشتریان معرفی کنند. در ادامه به معرفی و توضیح برخی از اصطلاحات رایج شبکههای اجتماعی خواهیم پرداخت.
کاربر
به هر فردی که عضو یک شبکه اجتماعی شده و در آن ثبتنام کرده و دارای یک نام کاربری است، کاربر گفته میشود.
شبکه اجتماعی Social Network
فضایی دیجیتال شامل وبسایت یا اپلیکیشن که قابلیت برقراری ارتباط کاربران را با یکدیگر فراهم میسازد. همچنین امکان، جستوجو و تبادل اطلاعات، معرفی و آشنایی با محصولات و خدمات مشاغل را نیز فراهم میکند. البته لازم است گفته شود که هر شبکه اجتماعی مخاطبان و کاربردهای خصوص به خودش را دارد به طور مثال: اینستاگرام یک شبکه اجتماعی است که کاربران در آن پروفایل شخصی مربوط به خود یا کسبوکارشان را دارند. از دیگر شبکههای اجتماعی میتوان به لینکدین، توییتر، فیسبوک و … اشاره کرد.
رسانههای اجتماعی Social Media
رسانه های اجتماعی نیز در واقع بخشی از شبکههای اجتماعی هستند که بر پایه محتوهایی کاربران ایجاد شدهاند.
مدیا Media
به معنای رسانهها وMedium به معنای رسانه است.
پیامرسان Messenger
به ابزارها، برنامه و نرمافزارهایی که به کاربران امکان میدهند با یکدیگر در ارتباط باشند پیامرسان میگویند. مثل: واتساپ، تلگرام و…
کلام پایانی
برخی از مشاغل و کسبوکارها هنوز نتوانستهاند با شبکههای اجتماعی و تاثیر آن بر جذب مشتری ارتباط برقرار کنند. از این رو با استخدام افراد متخصص و یا استفاده از ابزارهای برنامهریزی و مدیریتی شبکههای اجتماعی میتوانند به راحتی برند، محصولات و خدمات خود را به مشتریان معرفی کنند. درست است که بیشتر این ابزارها و یا استخدام یک مدیر شبکههای اجتماعی شامل هزینه میشود اما لازم است گفته شود انجام چنین کاری باعث، جذب مخاطب، فروش بیشتر و در نهایت سود بیشتر میشود. فرقی هم نمیکند که صاحب یک کمپیانی بزرگ و یا یک کسبوکار کوچک، نوپا و خانگی باشید، مهم این است که بتوانید در شبکههای مجازی حضور داشته و مخاطبان هدف خود را پیدا کنید.