تبلیغاتی که کتابهای خواندنی را، خریدنی میکنند
فعالان حوزه فروش کتاب اعتقاد دارند که آمارهایی که سرانه مطالعه در میان ایرانیان را پایین و فاجعه بار نشان میدهند، صحت ندارند و اوضاع مطالعه مردم ایران چندان هم پایین نیست؛ اما باید باور کنیم که امروزه کتاب، جای چندانی در سبد خانوارهای ما ندارد. این حقیقت، اهمیت تبلیغات و بازاریابی در حوزه کتاب را دو چندان میکند. زیرا در این حوزه، روشهای مرسوم تبلیغاتی چندان کارایی ندارند و باید خلاقانهترین روشها را برای تبلیغات کتاب به کار برد؛ به این امید که بتوان میان این همه محصولات متنوع، جایگاه ویژهای برای کتاب دست و پا کنیم.
در این مقاله به جای پرداختن به مطالب کلی و غیرکاربردی، تلاش کردهایم روشهایی دقیق، تازه و متنوع تبلیغاتی را برای گروههای متفاوت مخاطبان ارائه کنیم. به همین خاطر میتوانیم ادعا کنیم که این روشهای تبلیغاتی در زمینه فروش کتاب را جای دیگری پیدا نخواهید کرد.
چشاندن مزه شیرین کتاب
من اعتقاد دارم که بسیاری از افرادی که کتاب خوان نیستند، مزه شیرین مطالعه و کتاب را نچشیدهاند؛ یعنی اگر میدانستند مطالعه کردن چقدر شیرین است و میتواند در زمینههای مختلف زندگی، به آنها کمک کند، هیچ گاه آن را ترک نمیکردند. به همین خاطر یک کتابفروشی باید بتواند مزه کتاب را به صورت رایگان به مخاطبان مختلف بچشاند. در این صورت، مخاطبان زیادی به مشتریان آن کتاب فروشی اضافه خواهند شد. در ادامه چند شیوه خلاقانه برای چشاندن مزه کتاب به مخاطب را معرفی میکنم:
کتاب خواندن یا کتاب شنیدن
این روزها کتابهای صوتی، طرفداران زیادی پیدا کرده است. به همین خاطر پیشنهاد میشود که بخشی از کتابهای محبوبتان را به پادکست صوتی تبدیل کنید و به صورت رایگان در شبکههای اجتماعی مختلف بارگذاری کنید. در این صورت احتمالا مخاطبانی علاقمند میشوند که نسخه کامل کتاب را – چه به صورت چاپی یا صوتی – از شما خریداری کنند.
تراکتی که ادامه دارد
فرصتهای انتظار در مترو، نانوایی، مطب پزشک و… زمان بسیار مناسبی برای مطالعههای کوتاه است. اگر بتوانید خلاصهای کوتاه از کتابهای پرطرفدار را به تراکت تبدیل کنید، میتوانید آنها را در فضاهایی که مردم زمانی را به انتظار میگذرانند پخش کنید. در این صورت میتوانید امیدوار باشید که آنها علاقمند به خواندن ادامه مطلب باشند و کتاب موردنظر را از شما خریداری کنند. البته حواستان باشد که راههای ارتباطی از جمله شماره تماس، آدرس وب سایت یا فروشگاه را در تراکت بنویسید.
کتاب پیامکی
تمرکز بر مخاطبان شبکههای مجازی، نباید شما را از مخاطبان دیگر غافل کند. به عبارتی هنوز هم برخی از گروههای مخاطبان، به شبکه اینترنت دسترسی ندارند. برای این گروهها میتوانید از ابزار پیامک استفاده کنید. هرچند که پیامک محدودیت کاراکتر دارد، اما در همین حجم کم میتوانید خلاصهای از داستان یا محتوای کتاب را ارائه کنید و راههای تهیه کتاب را نیز به آنها معرفی کنید.
برای اطلاع از تعداد کاراکتر های پیامک فارسی و انگلیسی بر روی لینک کلیک کنید.
دورهمی با یارمهربان
برگزاری نشستهای تخصصی حول محور کتاب از مهمترین ابزار در حوزه تبلیغات کتاب است. ابزاری مطئمن و البته غیرمستقیم در تبلیغات. در این بخش 3 ایده برای برگزاری این نشستها ارائه میکنیم:
مهمانی با آقای نویسنده
مرسوم ترین ایده برای برگزاری نشستهای کتابی، دعوت از نویسندگان کتابهای مختلف است. شما میتوانید نشستی با حضور نویسنده کتاب برگزار کنید و مخاطبان هدف آن کتاب را نیز به این مراسم دعوت کنید. در این شرایط درصد بسیار بالایی از حاضران در نشست تمایل به خرید کتاب موردنظر دارند. شما میتوانید در حاشیه این مراسم، کتابهای دیگر خود را نیز به فروش بگذارید.
کتابخوانی دسته جمعی
ایده دیگر این است که نشست کتابخوانی برگزار کنید. این ایده نسبت به ایده قبلی سادهتر است و برای کتاب فروشیهای کوچکتر پیشنهاد میشود. در این شیوه، هر جلسه یک کتاب مخصوص توسط یک یا چند نفر قرائت میشود. همچنین اعضای این نشست میتوانند پیرامون کتاب با هم گفتگو کنند. این نشست فرصت بسیار خوبی برای معرفی و تبلیغ کتابهای مشابه با کتاب محوری نشست است.
نمایشهای اقتباسی
یکی از جذاب ترین ایدهها، برگزاری نمایش یا تئاتری بر اساس بخشی از یک کتاب داستان یا نمایشنامه است. شما میتوانید با همکاری مدارس، سالنهای تئاتر یا فرهنگسراها نمایشی را بر اساس یک کتاب اجرا کنید. البته نیاز نیست که فروشگاه شما متولی اصلی این نمایش باشد. شما میتوانید به یک مجموعه تئاتر پیشنهاد بدهید که بر اساس یکی از کتابهای فروشگاه شما، نمایشی را اجرا کنند. این جذابترین شیوه برای معرفی و تبلیغ کتاب فروشگاه شماست.
به جرات میتوانم بگویم اگر بخواهیم همه شیوههای خلاقانه برای تبلیغ یک کتاب یا یک فروشگاه کتاب را شرح دهیم، خود تبدیل به یک کتاب میشود. شما هم میتوانید خلاقانه ترین روشی را که برای تبلیغ یک کتابفروشی به ذهنتان میرسد را در بخش نظرات سایت با ما به اشتراک بگذارید. شاید شیوه شما را هم در کتاب خودمان به چاپ رساندیم 🙂