آموزش نحوه استعلام چک صیادی
سامانه صیادی به منظور جلوگیری از برگشت چک و همچنین برخی تخلفات همچنین تسریع در روند پرداخت، شفافسازی و اطمینان خاطر دارندگان چک از سوی بانک مرکزی راهاندازی شده است. به این منظور کاربران پس از دریافت و ثبت چک نسبت به استعلام آن به روشهای مختلف نظیر: پیامکی، استفاده از اپلیکیشنها یا نرمافزارهای مختلف، سامانه بانک و همچنین بانک مرکزی میتوانند اقدام کنند. در این مقاله قصد داریم به اهمیت، دلایل و همچنین روشهای مختلف استعلام چکها و سامانه صیاد صحبت کنیم.
سامانه صیاد چیست
سامانه صیاد به منظور جلوگیری از دریافت دسته چک برای افرادی است که سابقه بانکی خوبی ندارند و درواقع میتوان گفت خیلی خوش حساب نبوده و صلاحیت دریافت مجدد دسته چک را ندارند. که با استفاده از سامانه صیاد امکان اعتبارسنجی صاحبین حساب برای تمامی افراد قابل دسترس است. همچنین میتوان گفت دیگر امتیاز سامانه صیاد امکان پیگیری ساده و آسان با استفاده از سامانه یکتا است و در واقع خدمات چک صیادی یا همان صدور یکپارچه دسته چک الکترونیک به معنای ارائه خدمات استعلام چک با هدف ایجاد شفافیت در فضای کاری برای عموم مردم ایجاد شده است.
جهت ثبت چک صیادی میتوان به چهار روش اقدام کرد:
• سامانه رسمی بانکها
• همراه بانک
• اینترنت بانک
• اپلیکیشنها و نرمافزارهای مورد تایید بانک مرکزی
ثبت چک صیادی توسط صاحب حساب و دریافت کننده چک
قانون جدید ثبت چک صیادی برای کاربران موظف کرده است که:
1. صادر کننده چکهای صیادی و در واقع صاحب حساب و دسته چک وظیفه دارد چکهای صیادی را در سامانه ثبت نماید. سپس چک را تحویل دارنده دهد.
2. دریافت کننده چک نیز وظیفه دارد ابتدا با روشهای مطمئن تایید شده از بانک مرکزی استعلام چکهای صیادی را بگیرد و پس از استعلام چک صیادی و مشاهده مبلغ و تاریخ، میتواند آن را تایید و یا رد کند
روش استعلام چک صیادی چگونه است
دریافت کنندگان چکهای صیادی میتوانند به چهار روش نسبت به استعلام چک خود اقدام کنند:
• پیامک
• سایت بانک مرکزی
• اپلیکیشنها و نرمافزارهای مورد تایید بانکها
• استفاده از سامانههای بانکها مانند سامانه بانک ملی ایران
استعلام چک صیادی از طریق پیامک
دارندگان چکهای صیادی میتوانند با ارسال شناسه ۱۶ رقمی درج شده روی چکها به سامانه استعلام پیامکی بانک مرکزی به شماره ۷۰۱۷۰۱ با قالب شناسه ۱۶ رقمی مندرج بر روی چک*۱*۱ پیامک ارسال نمایند.
نکات قابل توجه:
• لازم به ذکر است که در قالب چنین پیامکی هیچ کلمه، عدد یا حرف اضافه بیشتری نباید ارسال شود
• هزینه استعلام موفق برای هر چک مبلغ 350 تومان است.
• در صورتی که به هر دلیل جواب استعلام بیشتر از ۱۵ دقیقه طول کشد پیام «عدم امکان اخذ استعلام» برای کاربر ارسال خواهد شد.
• از هر شماره تلفن همراه تنها گرفتن چهار استعلام در روز امکان پذیر است.
استعلام چک صیادی از طریق سایت بانک مرکزی
دارندگان چکهای صیادی میتوانند با مراجعه به سایت بانک مرکزی نسبت به استعلام چکهای دریافتی خود اقدام کنند. این عزیزان میتوانند با کلیک کردن روی لینک https://cbi.ir/EstelamSayad/19689.aspx وارد سایت استعلام بانک مرکزی شوند.
استعلام چک صیادی از طریق اپلیکیشنها و نرمافزارهای مورد تایید بانکها
به منظور استعلام چکهای صیادی اپلیکیشنها و نرمافزارهایی وجود دارد که این امکان را به دارندگان چکهای صیادی میدهد تا بتوانند به راحتی از طریق آنها نسبت به استعلام چکها اقدام کنند.
اپلیکیشن آپ
کاربران میتوانند با استفاده از اپلیکیشن آپ نسبت به استعلام چکهای صیادی خود اقدام کنند. در این نرمافزار قابلیت استفاده از دریافت وضعیت اعتباری صادرکننده، ثبت چک صیادی، تایید و دریافت و مندرجات برگه چک و انتقال چک نیز وجود دارد.
• وضعیت اعتباری صادرکننده: این سرویس برای تمامی کاربران قابل دسترس بوده و در این قسمت وضعیت اعتباری دارنده و یا دارندگان چک نشان داده میشود. که از طریق کد دستی و یا اسکن کد تصویری وارد میشود.
• استعلام وضعیت چک: کاربران با وارد کردن شناسه ۱۶ رقمی چک صیادی یا اسکن کد تصویری، میتوانند نسبت به استعلام چک صیادی خود اقدام کنند.
استفاده از سامانههای بانکها مانند سامانه بانک ملی ایران
تمامی بانکها در سامانههای خود امکان ثبت، استعلام و .. چک های صیادی را برای کاربران فراهم کردهاند. کاربران میتوانند با کلیک روی لینک sayad.bmi.ir جهت استعلام چک صیادی خود در سامانه بانک ملی اقدام کنند.
نتیجه استعلام چک صیادی چیست
پاسخ به این استعلام چکهای با توجه به تعداد و مبلغ چکهای برگشتی و خوش حساب بودن صادر کننده با رنگبندی متفاوت که نشان از وضعیت صاحب حساب است ارسال میشود.
• سفید: صادرکننده چک، وضعیت حساب مناسبی دارد و فاقد هرگونه سابقه چک برگشتی بوده یا درصورت وجود سابقه، تمامی موارد رفع سوء اثر شدهاند.
• زرد: صادرکننده چک، تنها دارای یک فقره چک برگشتی یا حداکثر مبلغ ۵۰ میلیون ریال تعهد برگشتی است.
• نارنجی: صادرکننده چک، دارای دو الی چهار فقره چک برگشتی یا حداکثر مبلغ ۲۰۰ میلیون ریال تعهد برگشتی است.
• قهوهای: صادرکننده چک، دارای پنج تا ده فقره چک برگشتی یا حداکثر مبلغ ۵۰۰ میلیون ریال تعهد برگشتی است.
• قرمز: صادرکننده چک، دارای بیش از ده فقره چک برگشتی یا بیش از مبلغ ۵۰۰ میلیون ریال تعهد برگشتی است.
کلام پایانی
با توجه به تعداد مراجعه کنندگان حضوری در بانکها و درخواستهای یکسان جهت پیگیری و کارهای تکراری، مثل استعلام از وضعیت سابقه فردی که از او چک دریافت شده است، چکهای صیادی یا صدور یکپارچه دسته چک الکترونیک ایجاد شد که در آن صاحب چک باید ابتدا چکی که قصد خرج کردن آن را دارد در سامانه ثبت و تایید کند سپس آنرا خرج کند، سپس دریافت کننده چک با توجه به روشهایی که در این مقاله از شرح آن گذشت، مشخصات چک را در سامانههای صیادی ملاحظه کند و میتواند آنرا رد یا تایید کند. همچنین کاربران میتوانند نسبت به وضعیت دارنده حساب نسبت به خوشحسابی یا بدحسابی او و رویت وضعیت او اقدام کرده و ببیند از فردی که چک دریافت کردهاند در حالت، سفید، زرد، نارنجی، قهوهای یا قرمز است.