قیف فروش چیست و چگونه باعث افزایش فروش میشود؟
در دنیای امروزی، اغلب کسب و کارهایی که در بستر اینترنت شکل گرفتهاند، برای جذب بازدیدکننده و در نتیجه فروش بیشتر، با یک دیگر رقابت میکنند. حال سوال اصلی این است که آیا تمامی بازدیدکنندگان تبدیل به مشتری میشوند؟ جواب سوال مطمئنا خیر است. اینجاست که قیف فروش به عنوان یکی از تکنیکهای بازاریابی به کمک کارفرمایان میآیند. اما قیف بازاریابی چیست و چه مزایایی برای کسب و کار شما دارد؟
قیف فروش چیست؟
قیف بازاریابی یا همان Sales Funnel، مسیری است که یک مشتری بالفعل یا احتمالی، برای تبدیل شدن به مشتری بالقوه، آن را طی میکند. افرادی که به هر طریقی با برند شما آشنا میشوند، وارد قیف فروش کسب و کار شما شده و درصورت خرید محصول، از قیف خارج میشوند. به عبارت سادهتری، در فرآیند فروش، ممکن است افراد زیادی با کسب و کار شما آشنا شوند و حتی محصولات شما را بررسی کنند، ولی تعداد کمی از آنها اقدام به خرید خواهند کرد. در چنین مواقعی، قیف فروش به کمک کسب و کارها میآید و به کارفرمایان کمک میکند تا فروش خود را افزایش دهند. در ادامه با قیف بازاریابی و مزایای آن بیشتر آشنا میشوید.
مراحل تبدیل مشتری در قیف فروش
هر مشتری در اولین برخورد خود با برند شما، هیچ اطلاعی از خدمات یا محصول شما ندارد. در این مواقع، شما تنها با استفاده از یک استراتژی خوب بازاریابی میتوانید یک غریبه را به سمت خرید سوق دهید. در استراتژی قیف فروش، یک غریبه با طی مراحل زیر به مشتری واقعی تبدیل میشود.
1- مشتری بالقوه یا Prospects
مشتری بالقوه فردی است که هنوز وارد فرآیند فروش شما نشده است، اما شانس خریدار بودن او بیشتر است.
2- سرنخ فروش یا Leads
در این مرحله مشتری بالقوه به سرنخ یا لید تبدیل میشود. مشتری لید یا سرنخ، کسی است که پس از آشنایی با کسب و کار شما، درگیر فرآیند فروش برندتان شده است.
3- مشتری واقعی یا Customers
در این مرحله، مشتری تصمیم به خرید از شما میگیرد و در صورت نهایی کردن خرید، به مشتری واقعی تبدیل میشود.
مراحل اصلی قیف فروش
مسیری که مشتریان در قیف فروش طی میکنند، از زمان آشنایی با برند شما شروع شده و تا زمانی که خریدی انجام دهند، ادامه پیدا میکند. این مسیر ممکن است برای هر مشتری، تجربه متفاوتی رقم بزند و در این شرایط قرار نیست همه بازدیدکنندگان به مشتری تبدیل شوند. اما رسالت اصلی Sales Funnel این است که کسب و کار را به سمت دستیابی به بهترین عملکرد خود در حوزه فروش، راهنمایی کند. قیف بازاریابی از 4 مرحله اصلی تشکیل شده است که عبارتند از:
1- ایجاد آگاهی در مشتری
حتما میدانید که مشتریان در صورتی که هیچ اطلاعاتی از شما و محصولاتتان نداشته باشند، اقدام به خرید نمیکنند. بنابراین مرحله اول هر فروشی، افزایش سطح آگاهی مخاطبان است. امروزه شبکههای اجتماعی، سرچ ارگانیک در گوگل و … به شما کمک میکند تا مشتریان خود را پیدا کرده و آنها را برای دریافت اطلاعات بیشتر آماده کنید.
2- کسب اطلاعات و علاقهمند شدن
پس از آگاهی بخشیدن به کاربران و مشتریان احتمالی، نوبت این است که خدمات و یا محصولات خود را به مشتری معرفی کنید. در این مرحله بایستی مزایای محصولاتتان و کاربردی بودنشان را به مشتری توضیح دهید. در صورتی که کالای شما برای مشتری کاربردی باشد و بتواند توجه او را جلب کند، در پی آن علاقه و توجه مشتری را نیز به برند شما جذب میکند.
3- ارزیابی محصول
در این مرحله از قیف بازاریابی، مشتری احساس نیاز به محصول شما را در خود حس میکند و شروع به ارزیابی محصولات شما و مقایسه آنها با برندهای دیگر میکند. مرحله ارزیابی در قیف فروش از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا اگر استراتژی شما در این قسمت شکست بخورد، مطمئنا خریدی انجام نخواهد شد. بنابراین در این مرحله بایستی با روشهای بازاریابی، برتری خود نسبت به رقبا را به مشتری خود ثابت کنید.
4- تصمیم گیری و اقدام به خرید
در این مرحله مشتری بعد از ارزیابی برند و محصولات شما و اطمینان پیدا کردن از کیفیت آن، تصمیم به خرید میگیرد. مرحله خرید نیز یکی از مراحل سرنوشتساز برای کسب و کار شما به حساب میآید، زیرا تنها در صورتی که مشتری از تجربه خرید خود راضی باشد، به یک مشتری وفادار تبدیل میشود.
چرا به قیف فروش نیاز داریم؟
همانطور که میدانید، قیف فروش، تکنیکی است که طی آن مخاطبان خود را به یک اقدام راهنمایی میکنید. به طور سادهتر اینکه، شما در قیف بازاریابی، مراحلی که منجر به تبدیل بازدیدکننده به مشتری دائمی میشود را طراحی میکنید. بنابراین داشتن یک مسیر برای شناسایی مشتری واقعی و تبدیل آن به یک مشتری وفادار، برای هر کسب و کاری الزامی است.
مزایا و اهمیت قیف فروش در کسب و کارها
داشتن یک استراتژی فروش برای هر کسب و کاری الزامی است و قیف فروش نیز به منظور بررسی فعالیتهای مشتریان و استفاده از دادههای به دست آمده از رفتار آنها به وجود آمده است. این دادهها به کارفرمایان کمک میکنند تا برای کسب و کار خود هدفگذاری کنند. اما این تنها مزیت استفاده از قیف بازاریابی نیست؛ مزایای دیگر قیف فروش عبارتند از:
1- شناسایی مشتری
به کمک قیف بازاریابی، به راحتی میتوانید مشتری واقعی خود را از بین بازدیدکنندگان سایت جذب کنید. با مشخص شدن مشتریان واقعی، به راحتی میتوانید با داشتن یک استراتژی فروش، آنها را به مشتری دائمی تبدیل کنید.
2- پیشبینی بازار
استفاده از قیف فروش در کسب و کارها، به کارفرمایان اجازه میدهد تا بر استراتژی فروش نظارت داشته و میزان فروش در هر بازه را اندازهگیری کنند. این مزیت به کارفرمایان کمک میکند تا با تحلیل دادههای به دست آمده، نرخ فروش در آینده را تخمین زده و برای آن برنامهریزی کنند.
3- شناسایی موانع فروش
همانطور که قبلا توضیح دادیم، داشتن قیف فروش به کارفرمایان در جمعآوری و تحلیل دادههای مربوط به فروش کمک میکند. همچنین با تحلیل دادههای قیف بازاریابی، میتوان موانعی که باعث میشوند تا کاربران خریدی انجام ندهند و یا سبد خرید خود را نهایی نکنند، پیدا کرد و با حذف موانع، تجربه یک خرید ایدهآل را برای مشتری رقم زد.
4- بازاریابی موثر
قیف بازاریابی اطلاعاتی در مورد جنسیت، موقعیت مکانی و … مشتریان، در اختیار صاحبان کسب و کار قرار میدهد. این قابلیت به کارفرمایان کمک میکند تا استراتژی مناسبی برای جذب کاربر و تبدیل آنها به مشتری دائمی طراحی و پیاده کنند.
5- شناسایی علاقهمندیهای مشتریان
یکی از مزیتهای برجسته قیف فروش، شناسایی سلیقه مشتریان است. با بررسی اطلاعاتی که این تکنیک در اختیار ما قرار میدهد، میتوان میزان اثربخشی تبلیغات را بررسی کرد. همچنین با شناسایی علاقهمندیهای مشتریان، با سلیقه جامعه هدف آشنا میشویم و از این اطلاعات در طراحی کمپینهای تبلیغاتی استفاده میکنیم.
نتیجهگیری
به انتهای مقاله معرفی قیف فروش و مزایای آن برای کسب و کار رسیدیم. همانطور که اشاره کردیم، داشتن قیف بازاریابی برای هر کسب و کاری لازم است و کارفرمایان با استفاده از این تکنیک میتوانند آگاهی از برند خود را افزایش داده و مشتریان احتمالی را به سمت خرید سوق دهند. اما به نظر شما چه زمانی باید قیف فروش داشته باشیم؟