وایرال مارکتینگ، محتوایی که مثل ویروس پخش میشود

یکی دیگر از استراتژیهای محبوب بازاریابی، وایرال مارکتینگ Viral Marketing است. در این روش از بازاریابی برای تبلیغات گسترده و فراگیر، از قدرت و سرعت شبکههای اجتماعی استفاده میشود. به این صورت که اطلاعاتی را که خریدار باید از فروشنده به دست آورد در قالب یک محتوا، به صورت یک ویروس در فضای مجازی پخش و دستبه دست میگردد. همچنین میتوان گفت این روش به نوعی بازاریابی دهان به دهان و یا از طریق شبکههای اجتماعی انجام داد. در وایرال مارکتینگ هزینه آن در واقع به صورت آنلاین منتشر میشود و تبلیغات در انواع پلتفرمهای شبکههای اجتماعی، وبسایت خود مشاغل و یا حتی یوتیوب منتشر میگردد. از این رو مخاطبانی که قصد دارند در چنین بازاریابی شرکت کنند لازم است لینک محتوا را از هر یک از این منابع کپی کرده و خودشان آنرا انتشار داده و یا برای دوستان و آشنایان خود ارسال کنند.
آشنایی با وایرال مارکتینگ یا بازاریابی ویروسی
اگر از آن دسته افرادی هستید که توانستهاید ارتباط خوبی با شبکههای مجازی برقرار کنید، حتما با کلمه وایرال مواجه شدهاید. اما وقتی گفته میشود ویدئو یا هر قالب محتوایی دیگری وایرال شده است، یعنی چه؟ به طور مثال شاید کلیپ، تبلیغ، کتب الکترونیکی، متن و خیلی از پیامهای صوتی، تصویری و متنی را در یک بازه زمانی کوتاه دوستان و عزیزانتان برای شما ارسال کرده باشند و یا حتی پیش از آنکه آنان ارسال کنند شما خودتان آن محتوا را دیده باشید و شاید این شما باشید که برای دیگران آنرا به اشتراک گذاشته باشید. به زبان ساده وایرال به محتوایی گفته میشود که همانند یک ویروس از فردی به فرد دیگر منتقل میگردد و هدف آن تولید و ایجاد محتوایی است که آنقدر برای افرادی که در شبکههای اجتماعی فعالیت میکنند جذاب باشد تا در آنان ایجاد انگیزه کرده و آن محتوارا برای سار دوستان خود ارسال کنند تا موجب پخش شدن آن به صورت تصاعدی شود.
در واقع میتوان از وایرال به عنوان یک تکنیک بازاریابی و فروش نیز یاد کرد به این صورت که محتوای مورد نظر به صورت دهانبهدهان منتشر میشود. لازم است گفته شود که اگر یک کمپین بازاریابی ویروسی بتواند به درستی برنامهریزی و اجرا شود، فضای اینترنت این بستر را فراهم میکند که افراد محتوای مورد نظر را به اشتراک گذاشته، لایک کنند و یا حتی فقط آنرا ببینند. و این هوشمندی مشاغل است که بتوانند از این روش ارزانقیمت و پربازده به خوبی به نفع کسبوکار خود از آن بهره ببرند.
چه مواردی به وایرال شدن محتوا کمک میکند
یکی از قدیمیترین روشهای تبلیغاتی، بازاریابی دهان به دهان است، که در حال حاضر با گسترش اینترنت و فضای مجازی این نوع از بازاریابی جایش را به وایرال مارکتینگ داده است، به طوری که هنگامی که محتوایی مورد توجه مخاطبان قرار میگیرد آنرا به راحتی برای دوستان و عزیزان خود ارسال میکنند. البته لازم است گفته شود رسانههای اجتماعی مثل، یوتیوب، توییتر، اینستاگرام و … نیز در این مهم بسیار نقش داشتهاند. اما علاوهبر این موارد که گفته شد باید بررسی کرد که چه عواملی وجود دارد که به وایرال شدن یک محتوا یا یک تبلیغ میتواند کمک کند. در ادامه به شش مورد از آن اشاره خواهیم کرد:
دارای ارزش اجتماعی باشد Social Currency: افراد سعی میکنند در شبکههای اجتماعی هر آنچیزی که موجب افزایش اعتبار و ارزش آنان شود را با دوستان خود به اشتراک بگذارند.
محرک بودن Triggers: وقتی محتوا دارای محرکی باشد که در ذهن همه مخاطبان است و در واقع موضوعی است که ذهن مخاطبان را بیشتر به خود اختصاص داده است، باعث میشود تا آنرا برای یکدیگر ارسال کنند.
برانگیختگی احساسات Emotion: غالبا محتواهایی که موجب برانگیختگی احساسات مخاطبان میشود، بیشتر به اشتراک گذاشته میشود.
عمومی بودن Public: هر خبر یا اطلاعاتی که برای اکثریت مردم باشد و یا از فردی منتشر شده باشد که عموم مردم او را میشناسند، بیشتر به اشتراک گذاشته میشود.
دارا بودن ارزش علمی Practical Value: از آنجایی که بیشتر افراد محتوایی را به اشتراک میگذارند که موجب بالا بردن ارزش آنان شود، از این رو نیز مطالبی که مرجعیت علمی دارد به راحتتر به اشتراک میگذارند.
داستانگونه بودن Stories: هر محتوایی که داستانی را روایت کند و دارای مفهوم، ایده و یا راهکاری مفید در زندگی باشد، توسط مخاطبان به اشتراک گذاشته میشود.
مواردی که ذکر شد فاکتورهای اصلی برای بازنشر محتوا در شبکههای اجتماعی است که بکارگیری و توجه به آنها باعث دیده شدن توسط مخاطبان بیشتر شود. و با توجه به تجربه بازاریابان موفق در زمینه وایرال مارکتینگ، سه عنصر، پیام مناسب، پیامرسان مناسب و محیط مناسب نیز از دیگر عواملی هستند که به ویروسی شدن و فراگیری محتوا کمک میکنند.

مزایای وایرال مارکتینگ
وایرال مارکتینگ چه مزایایی دارد
در روشهای نوین بازاریابی و تبلیغات، نسبت به روشهای سنتی و قدیمی دارای مزایای بیشتری هستند که باعث جذب مشتری میشود. در ادامه به سه مورد از مهمترین مزیتهای اصلی وایرال مارکتینگ خواهیم پرداخت:
هزینه اندک: درست است که برای تولید یک محتوای با کیفیت نیاز به هزینه تولید و ساخت است، اما در جهت وایرال یا ویروسی شدن آن، این مخاطبان هستند که آنرا در فضای مجازی پخش میکنند و کسبوکارها نیازی ندارند برای هر انتشار فضای تبلیغاتی جداگانهای خریداری کنند.
دسترسی به مخاطبان هدف بیشتر: وقتی محتوایی در پلتفرمها و رسانههای اجتماعی منتشر میشود، به راحتی توسط مخاطبان پخش میشوند و در واقع محتوا به دست مخاطبان درست خود میرسد. و به همین دلیل است که امکان دیده شدن مشاغل کوچک، نوپا و خانگی در وایرال مارکتینگ خیلی بیشتر است.
وایرال مارکتینگ غیر تهاجمی است: حتما با این مورد مواجه شدهاید که برای دیدن یک ویدئو، حتما باید یک تبلیغ را مشاهده کنید، این کار کاملا تهاجمی بوده و مخاطب را مجبور به دیدن میکند، اما در وایرال مارکتینگ، مخاطب است که تصمیم میگیرد محتوا را ببیند، آنرا لایک کند یا به اشتراک بگذارد.

Viral Marketing
کلام پایانی
سرعت پخش شدن اطلاعات در فضای مجازی مثل یک تیغ دو لبه عمل میکند، هم میتواند باعث رشد و ترقی کسبوکارها و مشاغل شود و هم در صورت بروز اشتباه و خطایی، از بین بردن آن از فضای مجازی و حافظه افراد میتواند کار بسیار دشواری باشد. از این رو برای استفاده از استراتژیهای بازاریابی همچون وایرال مارکتینگ که همانطور که از نامش مشخص است به صورت ویروس عمل میکند و میتواند با سرعت بسیار زیادی بخش شود، بهتر است شناخت درست و دقیقی از آن داشته باشید. ما در این مقاله سعی کردیم به زبانی ساده به توضیح در مورد وایرال مارکتینگ، مزایا و دلایل وایرال شدن برخی محتواها در فضای مجازی بپردازیم.