KPI چیست؟ | تاثیر KPI در کسب و کارها
KPI روشی است که جهت سنجش عملکرد افراد در سطوح کلان و جزئی مورد استفاده قرار میگیرد. این کلمه از نظر لغوی به معنای شاخص کلیدی عملکرد است. KPI علاوه بر بررسی عملکرد افراد برای تمامی صنایع، ادارات و سازمانها مورد استفاده قرار میگیرد. برای بدست آوردن نتیجه بهتر لازم است زمان مشخصی را برای شاخص کلیدی عملکرد در نظر گرفت و در طول این زمان نتیجه را ارائه کرد. در این مقاله قصد داریم به بررسی و معرفی انواع KPI بپردازیم و تاثیر آن را در کسب و کار مورد مطالعه قرار دهیم.
معرفی KPI
KPI یک شاخص عملکردی است که برای اندازهگیری ارزش مورد استفاده قرار میگیرد. KPI کمک میکند تا مشخص شود یک شرکت چگونه به اهداف کلیدی در کسب و کار خود دست یافته است. سازمانهای مختلف از KPI در سطوح و مراحل مختلف بهرهمند میشوند تا موفقیت خود را در راه رسیدن به اهداف مشخص کنند. سطح بالای KPI به عملکرد کلی کسب و کار و تجارت تمرکز دارد. در مقابل KPI سطوح پایینتر ممکن است به فعالیتهای بخش های کوچکتر مانند بخشهای بازاریابی، فروش و پشتیبانی تمرکز داشته باشد. در حالت کلی KPI عبارت است از موفقیت یک سازمان یا کسب و کار در رسیدن به اهداف خود.
انواع KPI
چندین نوع KPI جهت استفاده مدیران وجود دارد تا آنها به وسیله شاخص مورد نظر و در نظر گرفتن برنامهریزیها و نیازهای شرکت خود بتوانند در مورد زمان و چگونگی استفاده از انتخاب خود تصمیم بگیرند.
«کارت امتیاز متوازن» از جمله متداولترین روشها برای آسانتر کردن فرآیند تصمیمگیری است. به کمک روش کارت امتیاز میتوانید اقدامات استراتژیک سازمانی و عملیاتی را با همدیگر تلفیق کنید. این روش با مدیریت کسب و کار خدماتی و تمرکز روی کیفیت کلی، نتیجه بهتری را در اختیار شما قرار خواهد داد. در ادامه به بررسی بیشتر انواع KPI میپردازیم. این موارد عبارتند از:
- زمان بازار: زمان بازار مربوط به مدت راه اندازی ایده یک محصول تا فروش آن است.
- زمان بین آغاز و اتمام فرآیند تولید: این زمان عبارتند از مدت زمانی که برای یک فرآیند در نظر گرفته میشود.
- سهام خارج: تعداد روزها و دفعاتی را مشخص میکند که یک محصول مشخص در تعادل صفر قرار داشته باشد.
- سهم بازار: سهم بازار در یک محصول طی دوره مشخص شده.
- بیهودگی: محاسبه و مشخص کردن درصد زمانی که یک تیم یا واحد تولیدی محصولی را تولید نمیکنند.
- گردش موجودی: رابطه مستقیم بین تعادل میانگین در سهام و مصرف آن.
- حجم معاملات: تفاوت عددی بین اخراج و پذیرش کارمندان است.
- متوسط فروش: متوسط فروش عبارت است از تقسیم مجموع درآمد بر فروش کل.
علاوه بر مواردی که در قسمت بالا به آنها اشاره کردیم، مجموعهای از انواع KPIها وجود دارند که در تجارتهای آنلاین و الکترونیک مورد استفاده قرار میگیرند. این موارد عبارتند از:
- نرخ تبدیل: تقسیم مجموع کل فروش بر بازدیدهای سایت.
- نرخ پرش: نرخ پرش عبارت است از میزان بازدید کنندگانی که به یک صفحه از وب سایت دسترسی داشته و بدون مراجعه به صفحه دیگر از سایت خارج شدهاند.
- شاخص تعامل کاربر: حاصل تقسیم مجموعه کل بازدید کنندگان از صفحه وب سایت که در حال برقراری تعامل با صفحه هستند بر مجموع بازدیدکنندگان مطلق.
- شاخص تاثیر اجتماعی: شاخص تاثیر اجتماعی در حالت گسترده در شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک و توییتر مورد استفاده قرار میگیرد و مجموع امتیازات بر تعداد کل پستهای منتشر شده را معین میکند.
کاربردهای KPI
از شاخص KPI برای سنجش و اندازه گیری میزان عملیات در جهت رسیدن به هدف استفاده میشود. KPI به کسب و کارها و تجارتها کمک میکند تا با بررسی وضعیت فعلی خود و هدفی که در زمان مشخص تعیین کردهاند، میزان پیشرفت خود را بررسی کنند. KPI علاوه بر اینکه در تجارت و کسب و کار کاربرد بسیار زیادی دارد؛ امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی وارد حوزه دیجیتال مارکتینگ شده است. حتی بسیاری از افراد از این شاخص برای بررسی میزان پیشرفت خود در جهت رسیدن به اهداف استفاده میکنند. در حالت کلی کاربرد KPI به عنوان یک ابزار قدرتمند در جهت درک بهتر از میزان نسبی به دست آوردن موفقیت در طول فرآیند است.
تاثیر در کسب و کار
تاثیرات KPI سبب شده تا کسب و کارهای مختلفی در سراسر جهان از این شاخه استفاده کنند. این تاثیرات عبارتند است:
- تقویت روحیه کارمندان با استفاده از KPI
- تحت تاثیر قرار دادن و پشتیبانی اهداف تجاری
- تقویت رشد شخصی
- بهبود مدیریت عملکرد
استفاده از شاخص KPI تاثیر مستقیمی در تقویت روحیه کارکنان دارد. فرهنگ شرکتها در راستای عملکرد کارکنان تاثیرگذار است. لازم است تمامی افرادی که در شرکتها هستند حمایت و انگیزه مناسبی را به دست آورند. در همین راستا شاخص KPI باعث می شود تا کارکنان حتی در شرایط سخت هم انگیزه خود را از دست ندهند و در راه رسیدن به اهداف سازمانی تلاش کنند.
KPI در تحقق بخشیدن به اهداف تجاری نقش کلیدی را برعهده دارد. این شاخص کمک میکند تا اهداف سازمانی و تجاری در اولویت قرار بگیرند و افراد خود را نسبت به انجام رساندن آنها مسئول بدانند. در نتیجه شاخص عملکردی تاثیر مثبتی در وجدان کاری دارد.
علاوه بر تمامی موارد گفته شده KPI نقشی مهم و کلیدی در رشد شخصی را بر عهده میگیرد. با استفاده از این شاخص افراد به راحتی میتوانند میزان عملکرد خود را در هر زمان بدانند. در نتیجه در صورت کم کاری و اتلاف زمان، انرژی بیشتری را در راستای رسیدن به هدف خود صرف کنند.
سخن پایانی
استفاده از یک شاخص که به افراد در تجارت و کسب و کارهای مختلف کمک کند تا بتواند میزان عملکرد خود را در رسیدن به هدف مورد ارزیابی قرار دهند تاثیر مثبتی در در ادامه مسیر خواهد داشت. KPI یک شاخص ارزیابی عملکرد است که در سطوح مختلف برای سازمانها یا افراد مورد استفاده قرار میگیرد. این شاخص نه تنها برای سازمانها نتایج بسیار مطلوبی را به همراه دارد؛ بلکه از نظر روانشناسی کارکنان یا افراد عادی را هم در مسیر موفقیت قرار میدهد.