بازاریابی چریکی چیست
اصطلاح بازاریابی چریکی از جنگ چریکی الهام گرفته شده است. جنگ چریکی، نوعی جنگ نامنظم است و به تاکتیکهای تکنیکی در مقیاس کوچک اطلاق میشود که توسط غیرنظامیان مسلح استفاده میشود. بسیاری از این تاکتیکها شامل کمین، خرابکاری، حمله عنصر غافلگیری است. این روش مانند جنگ چریکی از چنین تاکتیکهایی در صنعت بازاریابی استفاده میکند. در این مقاله به شما میگوییم که این سبک بازاریابی چیست و چه کاری میتواند برای شما انجام دهد.
تعریف بازاریابی چریکی
این سبک بازاریابی بر استراتژیهای بازاریابی غیر متعارف، انرژی و تخیل فراوان متکی است. بازاریابی چریکی در واقع غافلگیر کردن مشتریان، تأثیرگذاری مداوم و تولی در محتوای تاثیرگذار در شبکههای اجتماعی است. گفته میشود که این روش بازاریابی نسبت به روشهای بازاریابی سنتی تأثیر بسیار بیشتری بر مصرف کنندگان دارد. این امر به این دلیل محقق میشود که اکثر کمپینهای این سبک بازاریابی میخواهند تأثیر فوری و شدیدی در سطح شخصیتر داشته باشند.
این سبک بازاریابی برای کسب و کارهای کوچکی که میخواهند به مخاطبان زیادی دست یابند ایده آل است. اما شرکتهای بزرگ نیز در قالب شرکتهای داخلی از این روش برای تکمیل کار شرکتهای بزرگتر استفاده میکنند. به غیر از مشاغل کوچک و بزرگ، مردم نیز از این سبک بازاریابی به عنوان راهی برای یافتن کار استفاده میکنند. جذابیت اصلی بازار چریکی کم هزینه بودن این روش است. در واقع سرمایهگذاری واقعی در این راه استفاده از خلاقیت و تفکر است. بنابراین اگر ایده استفاده از این روش را دارید، میتوانید با هزینه کم آن را اجرا کنید و نتایج شگفتانگیزی کسب کنید.
تاریخچه بازاریابی چریکی
تاریخچه بازاریابی را میتوان به ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد ردیابی کرد. زمانی که مصریان از پاپیروس برای ساخت آگهیهای فروش و پوسترهای دیواری استفاده میکردند. آنچه ما به عنوان تبلیغات و بازاریابی سنتی میشناسیم در طول قرنها به آرامی تکامل یافته است، اما تا سال ۱۹۰۰ بود که واقعاً رشد کرد.
اوج شکوفایی بازاریابی و تبلیغات سنتی زمانی بود که هدف اصلی تبلیغات، آموزش مصرف کننده در مورد استفاده از یک محصول یا خدمات بود، نه سرگرم کردن یا جذب مشتری. در دهه ۱۹۶۰، کمپینها بر هزینههای تبلیغاتی سنگین در کانالهای رسانههای جمعی مختلف مانند رادیو متمرکز شدند. با شروع دهه ۱۹۸۰ و اوایل دهه ۱۹۹۰، تلویزیون کابلی شروع به پخش پیامهای تبلیغاتی کرد. در آن زمان، آژانسها با یکدیگر رقابت میکردند تا تأثیر بیشتری بر مصرف کنندگان داشته باشند؛ بنابراین مصرف کنندگان نیز از هدف قرار گرفتن توسط بازاریابی خسته شده بودند. بنابراین، زمان یک تغییر بزرگ فرا رسیده بود. جی کنراد لوینسون در سال ۱۹۸۴ موضوع «بازاریابی چریکی» را در کتاب خود مطرح کرد.
انواع بازاریابی چریکی
طبق طبقهبندی انجام شده توسط ALT TERRAIN، بازاریابی چریکی دارای زیرمجموعههای بازاریابی در فضای باز، بازاریابی داخل ساختمان، بازاریابی رویدادی و بازاریابی تجربی است.
- بازاریابی در فضای باز: این نوع بازاریابی مانند قرار دادن یک شی قابل جابجایی مثل مجسمه یا قرار دادن آثار هنری موقت در پیاده روها و خیابانها در محیط شهری است. در این زمینه میتوان از ایدههای متفاوتی استفاده کرد.
- بازاریابی داخلی: این نوع بازاریابی مشابه نوع بازاریابی چریکی در فضای باز است، تنها با این تفاوت که در محیطهای سرپوشیده مانند ایستگاههای قطار، مراکز خرید و ساختمانهای دانشگاه انجام میشود. بر این اساس با توجه به ظرفیت موجود در آن مکانها باید بازنگری کامل صورت گیرد و ایدههای خوب عملی شود.
- بازاریابی متناسب با یک رویداد: این روش بازاریابی، در زمان مناسب، متناسب با رویدادها استفاده میشود و برای افزایش تعداد مشتریان یک رویداد خاص مانند عید، المپیک و مواردی از این دست استفاده میشود.
- بازاریابی چریکی تجربی: این روش بازاریابی شامل تمام روشهای ذکر شده در بالا است. این سبک فقط به تعامل اجتماعی با برند نیاز دارد. به عبارت دیگر، تعاملی را برای بیننده ایجاد میکند و تجربهای شخصی را برای بیننده به یاد میآورد.
مزایا بازاریابی چریکی
برخلاف روشهای سنتی و خسته کننده، این روش بازاریابی میتواند افراد را شگفت زده و حتی شاد کند. بنابراین بیننده برای مشاهده و درک آن به زمان و تجربه مکرر نیاز دارد؛ به همین دلیل به راحتی از ذهن پاک نمیشود. هزینه کم یکی دیگر از مزایای بازاریابی چریکی است و برای طیف وسیعی از صنایع مناسب است. جدای از موارد فوق، شاید مهمترین مزیت آنعدم تکرار آن باشد، چرا که طبیعت خلاقانه آن همواره طراوت آن را تضمین میکند. به طور خلاصه از مزایای این سبک میتوان به هزینه کم، تاثیر فوری، پایداری بالا، به یاد ماندنی، پرکاربرد، غیر تکراری، غیر خسته کننده، مرموز و تخیلی اشاره کرد.
شرکتهای بزرگ هم از این نوع بازاریابی استفاده میکنند
بازاریابی چریکی در اصل ایدهای بود که برای بازاریابی کسب و کارهای کوچک طراحی شده بود. اما این امر مانع از پذیرش این ایدهها توسط کسبوکارهای بزرگ نشده است و اغلب شرکتهای بزرگ از چنین روشهای غیرمتعارفی برای اجرای کمپینهای خود استفاده میکنند.
برخی از بازاریابان بر این باورند که وقتی کسب و کارهای بزرگ از روشهای بازاریابی جدید استفاده میکنند، این روند فروش مناسبی را برای آنها ایجاد نمیکند. علاوه بر این، شرکتهای بزرگ بودجههای زیادی دارند و برندهای آنها از قبل شناخته شده است و استفاده از تکنیکهای بازاریابی چریکی میتواند برای آنها خطرناک باشد. در برخی موارد، استراتژیهای این روش بازاریابی میتواند نتیجه معکوس داشته باشد و به مشکلی برای روابط مخاطب تبدیل شود. اما در کسب و کارهای کوچک ریسک بزرگی محسوب نمیشود.
یکی از برندهایی که تجربه باورنکردنی در بازاریابی چریکی دارد، کوکاکولا است. در ژانویه ۲۰۱۰، شرکت کوکاکولا ویدیوی «ماشین شادی» را با کمک آژانسهای بازاریابی تولید کرد. این ویدئو یک دستگاه فروش کوکاکولا را نشان میدهد که چیزی فراتر از نوشیدنی میفروشد. لوکیشن فیلم دانشگاه استی جونز نیویورک بود و فیلم با استفاده از ۵ دوربین مخفی و ترفند ساخته شد و دانشجویانی که در فیلم دیده میشوند از دوربینها بیخبر بودند. بنابراین، شخصیتها کاملا واقعی هستند. این ویدیو در فضای مجازی منتشر شد و در حال حاضر بیش از ۴.۵ میلیون بازدید در یوتیوب داشته است. این ویدئو در ماه می۲۰۱۰ برنده جایزه CLIO Gold Interactive شد. این فیلم در برزیل، مکزیک، ژاپن و روسیه بیشترین تاثیر را داشت. کوکاکولا پس از دیدن بازگشت سرمایه باورنکردنی این ویدیو تصمیم گرفت با انتشار چندین ویدیوی دیگر با استفاده از همین مفهوم، موضوع «شادی» را ادامه دهد.
سخن آخر
در واقع بازاریابی چریکی، سبک جدیدی از بازاریابی است که به جای سرمایه به خلاقیت و تفکر نیاز دارد. این سبک بازاریابی شرکت شما را متمایز از شرکت رقیب نشان می دهد و باعث برندسازی و افزایش فروش باور نکردنی برای شرکت شما می شود. در واقع می توان گفت این سبک بازاریابی، همان توصیه عملی شده ست گاودین در کتاب گاو بنفش است.