صفر تا صد بازاریابی اجتماعی
بازاریابی اجتماعی شاخهای از بازاریابی است که هدف اصلی آن ترویج اهداف اجتماعی و تامین منافع و انگیزههای عمومی میباشد. شاید بتوان گفت که این نوع بازاریابی به دنبال تغییر رفتارهای روزمرهی افراد است. در این مقاله قصد داریم پیرامون بازاریابی اجتماعی با هم صحبت کنیم، با ما همراه باشید.
بازاریابی اجتماعی
بازاریابی اجتماعی با استفاده از تکنیکهای سنتی، میزان آگاهی از یک مشکل یا هنجار را افزایش میدهد و هدف اصلی آن متقاعد کردن مشتری مخاطب برای تغییر رفتار خود است. اگر بخواهیم این دو را با هم مقایسه کنیم باید بگوییم که بازاریابی سنتی به رفتار مصرف کننده پاسخ میدهد، اما بازاریابی اجتماعی سعی میکند بر رفتار درست مشتری تاثیر بگذارد و در صورت نیاز حتی تغییراتی در آن ایجاد نماید.
چرا بازاریابی اجتماعی بسیار پراهمیت است
- بازاریابی اجتماعی برای جامعه و محیط زیست امری ضروری است، در واقع این مفهوم برای مقابله با مصرف گرایی ایجاد شده است.
- بازاریابی اجتماعی موفق سبب سود حداکثری برای جامعه است و موجب ایجاد یک رابطه بلند مدت با مشتری میشود.
- تشویق توسعه و پیشرفت در محصولات به عهدهی بازاریابی اجتماعی میباشد که در آخر به نفع مصرف کننده میباشد.
بازاریابی اجتماعی با بازاریابی شبکههای اجتماعی متفاوت است!
هنگامی که صحبت از بازاریابی اجتماعی به میان میآید، خیلی از افراد فکر میکنند که منظورمان بازاریابی در شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام، توییتر، تلگرام و … است. در حالی که این دو کاملاً با هم متفاوت هستند.
برای طراحی کمپین بازاریابی اجتماعی باید به چه نکاتی توجه کنیم
-
محصول
هدف از بازاریابی اجتماعی تبلیغ و معرفی محصول است. در نتیجه باید محصول را به درستی بشناسید و تمامی نقاط ضعف و قوت آن را معرفی کنید.
-
قیمت
هزینه و قیمت آیتمی است که شما برای بازاریابی اجتماعی و معرفی کمپین خود باید به آن توجه ویژه داشته باشید. هزینه و قیمت همیشه مالی نیست، گاهی شما تصمیم میگیرید که در بازاریابی اجتماعی خود برخی موارد را به صورت رایگان در اختیار مخاطب خود قرار دهید، پس در نتیجه باید این گزینه هم به صورت اختصاصی مورد بررسی قرار دهید.
-
ترویج
برای بازاریابی اجتماعی بسیار مهم است که به ترویج و تبلیغ محصول یا خدمات بپردازیم، باید قبل از شروع مراحل بازاریابی به درستی بررسی کنیم که کدام حوزه برای ترویج و روند بازاریابی ما بهتر است.
مراحل طلایی بازاریابی اجتماعی
در بازاریابی اجتماعی 5 مرحلهی طلایی تعریف شده است که در ادامهی مقاله نگاهی کوتاه به آنها خواهیم داشت.
-
برنامه ریزی و چشم انداز
یکی از عواملی که موجب شکست در بازاریابی اجتماعی میشود، نداشتن شناخت دقیق و مشخص نبودن چشم انداز آتی است. در این مرحله باید به تخقیق و بررسی بپردازید، خوب تحقیقات خود را تحلیل کنید و سعی کنید چشم انداز دقیقی از آینده کاری خود تعریف کنید، سپس یک برنامه ریزی هدفمند تنظیم کنید.
-
کمپین اساسی تعریف کنید
بر خلاف تفکر عوام، بستن کمپین تبلیغاتی اصلا کار آسانی نیست. برای بستن کمپین باید اطلاعات دقیق از مخاطبان خود داشته باشید، باید بدانید که دقیقا چه محتوایی باید تولید کنید. محتوای بصری، نوشتاری و گرافیکی شما باید گویا باشد و اطلاعات اساسی به مخاطب بدهد. همچنین مخاطب را باید ترغیب کند تا برای اطلاعات بیشتر و یا خرید محصول یا خدمات با شما ارتباط برقرار کند.
-
قبل از همگانی کردن کمپین، آن را تست کنید.
قبل از آنکه کمپین را به صورت همگانی انتشار دهید، آن را آزمایش و تست کنید. به این صورت که گروهی محدود از مخاطبان خود تشکیل دهید و کمپین خود را به صورت آزمایشی برای آنها ارائه دهید و نظرات و عملکرد آنها را بررسی نمایید.
-
انتشار
پس از بررسی کمپین و رفع مشکلات احتمالی نوبت به انتشار آن میرسد. برای انتشار کمپین تحقیق کنید که کدام مرجع برای شما بهتر است؟ رسانه تلوزیونی، رادیو، فضای مجازی، تبلیغات پیامکی و … .
-
ارزیابی نهایی کمپین
پس از انتشار کمپین بازاریابی اجتماعی، نوبت به ارزیابی آن میرسد. در این مرحله تک تک رفتارهای مشتریان را باید ارزیابی کنید و نتایج به دست آمده از کمپین را تجزیه و تحلیل کنید. نقاط قوت و ضعف را شناسایی کنید و در کمپین بعدی آنها را رفع کنید.
بازاریابی اجتماعی یک برنامهی راهبردی است!
فرآیند بازاریابی اجتماعی یک روند ندریجی و طولانی مدت است. جالب است بدانید که با تحقیقات اولیه شروع میشود و در پایان هم با تحقیقات و تجزیه و تحلیل به پایان میرسد.
در این نوع بازاریابی برای شناخت و حل مشکلات اجتماعی از روش SWOT بهره میبرند.بنابراین بازاریابی اجتماعی یک برنامه راهبردی و در دراز مدت میباشد.
سخن آخر
بازاریابی اجتماعی لازمهی هر سازمان و جامعهی هدفمندی است. در واقع باید بگوییم که بازاریابی اجتماعی تاثیر رفتار را نه تنها در افراد، بلکه در گروهها و سازمانها دنبال میکند و هر گونه تغییراتی در این شاخه، سبب تغییرات کلی میشود.