گیمیفیکیشن (Gamification) به اضافه کردن مکانیزم بازی‌ها به محیط‌های غیربازی مانند: وب‌سایت‌ها، جوامع آنلاین، سیستم مدیریتی و آموزشی، کسب‌وکارهای آنلاین برای افزایش مشارکت و تعامل است. هدف اصلی استفاده از عناصر گیمیفیکیشن، تعامل با مشترکان، مصرف کنندگان، در جهت الهام بخشیدن به همکاری، اشتراک گذاری و تعامل بین آن‌ها است.

کندو - ارسال پیامک گروهی در کامپیوتر

گیمیفیکیشن چگونه کار می کند؟

گیمیفیکیشن با ارائه دستورالعمل‌ها به مخاطبان از طریق مکانیزم‌های بازی به پلتفرم‌های آنلاین که منجر به دستیابی به اهداف و مقاصد تجاری و دریافت بازخورد‌ها از سوی آنان کار می‌کند. در واقع وقتی مشتریان و مخاطبان با برنامه‌های گیمیفیکشن در تعامل هستند، صاحبان مشاغل و کسب کارها می‌توانند بازخورد فوری دریافن کرده که این امر موجب دست‌آوردهای جدید می‌شود.
از بازی‌ها و عناصر درون بازی، سال‌های سال است که در جهت آموزش، سرگرمی و مشارکت مخاطبان استفاده می شود. برخی از عناصر این بازی‌ها عبارتند از: امتیازها، نشان‌ها و تابلوی امتیازات.
امتیازها: که از آن‌ها به عنوان عناصر و شناسه‌های بصری پیشرفت بازیکن‌ها در فعالیت‌های ورزشی و بازی‌های آنلاین استفاده می‌شود. مثل کارت‌های امتیاز.
نشان‌ها: دستاوردهای بازیکن را نشان می‌دهند، همانند گرفتن نشان ستاره.
تابلوی امتیازات: نشان‌گر جایگاه تیم‌های رقابتی هستند.
با تکمیل و به کار گیری عناصر و نشانه‌ی بازی‌ها این امر موجب شد تا از این عناصر در برنامه‌ها اپلیکیشن‌ها و وب سایت‌ها نیز مورد استفاده قرار بگیرند. همچنین استفاده از گوشی‌های هوشمند استفاده از این بازی‌ها را در هر زمان و مکانی بسیار ساده کرده‌اند و باعث پیش‌رفت هرچه سریع‌تر گیمیفیکشن شده است.

نحوه عملکرد گیمفیکیشن

تاریخچه گیمیفیکیشن به چه زمانی بازمی‌گردد؟

پیش از شکل‌گیری تمدن‌های صنعتی، بازاریاب‌ها از روش‌های مختلفی در جهت القای وفاداری به مشتریان و مشترکان خود استفاده می‌کردند. با گذشت زمان همچنان، صاحبان مشاغل و خدمات به دنبال راه‌کارهایی نوین برای تقویت روابط و تعامل بیشتر با مشتریان خود بودند که ازگیمیفیکشن می‌توان به عنوان یکی از آخرین از آخرین دست‌آورد آن‌ها نام برد که نتایج بسیار مطلوبی را به همراه داشته است.
اولین استفاده از عملکرد عناصر بازی‌ها به اوایل دهه 1900، بازمی‌گردد. در آن زمان پسرهایی که در گروه‌های پیش‌آهنگی یا خدمت سربازی شرکت می‌کردند، می‌توانستد از امتیازهای و نشانه‌هایی با توجه به عملکرد خود دریافت کنند. با گذشت زمان و محبوب شدن بازی‌های کامپیوتری این روند پیش‌رفت کرد و در دهه‌های 1970 و 80 شامل تکامل آن در انواع مختلفی از بازی‌های کامپیوتری برای اهداف جدی‌تر و آموزش به بازیکنان نیز اضافه شد.
اما به صورت گسترده واژه‌ی گیمیفیکیشن برای اولین بار در سال 2010 مورد استفاده قرار گرفت. معنای ویژه آن که اشاره به ادغام جنبه‌های اجتماعی دریافت پاداش در بازی‌ها در نرم افزارها دارد. در آن زمان بود که صاحبان مشاغل و کسب و کارها با استفاده از عناصر بازی شروع به ایجاد پلتفرم‌های در جهت توسعه و گسترش در بازاریابی خود کردند.

برخی از بهترین شیوه‌های گیمیفیکیشن عبارتند از:

مشخص کنید که محتوایی که شما ارائه می‌دهید چقدر جذاب است
با نگاهی منصفانه به محتوایی که ارائه می‌دهید می‌توانید از این عملکرد مطمئن شوید که آیا موارد ارائه شده برای گیمیفیکشن عالی هستند یا خیر.
در گیمیفیکیشن امکان موفقیت یک تجربه‌ی کاربری ضعیف به یک تجربه‌ی موفق را ندارد. اما زمانی بهترین عملکرد را دارد که یک تجربه‌ی هیجان‌انگیز و جذاب را به تجربه‌ای غنی‌تر و پر بارتر برای مخاطبان تبدیل کند.
در استراتژی خود یک بازه‌ی زمانی تعیین کنید
استراتژی گیمیفیکیشن بلند مدت است.با ایجاد یک بازه‌ی زمانی مناسب باعث شوید تا مشارکت‌کننده‌ها در طول زمانی مشخص بتوانند بازخورد خوبی را به شما ارائه دهند.
زمان عرضه و معرفی به بازار را مشخص کنید
در راه اندازی گیمیفیکیشن نباید عجله کرد. اما تاریخ معرفی و عرضه را باید مشخص کنید و همچنین میزان تلاشی که باید در طول این مدت انجام دهید را در نظر داشته باشید.
نتایج کار خود را اندازه گیری کنید
داشتن درک روشن از اهداف کسب و کار خود بسیار حائز اهمیت است.

هدف گیمیفیکیشن چیست؟

به طور گسترده از گیمیفیکیشن در بازاریابی استفاده می‌شود و به طور کلی سه نوع بازاریابی گیمیفیکیشن وجود دارد:

Transmedia

عبارت است از به استفاده از یک ویژگی رسانه‌ای و گسترش و تبدیل آن به یک رسانه متفاوت، در جهت گسترش محتوا و مطالب و همچنین ایجاد توجه بیشتر مخاطبان به آن.

برندسازی

در ساده ترین شکل، به تبلیغاتی گفته می‌شود که در درون بازی‌ها برای محصولات و خدماتی که واقعی وجود خارجی دارند. که می‌تواند شامل تصاویر، پیام‌ها و یا ویدیوهایی باشد که یک برند، محصول یا خدمات را در دنیای بازی‌های ویدیویی تبلیغ می‌کند.

Advergames

در این روش هدف ساختن ویدئوهای تبلیغاتی در طول بازی است که در آن معرفی آن محصول یا خدمات با بازی ادغام شده است.
شاید بتوان گفت که گیمیفیشکن بسیار گمراه کننده است. اما گیمیفیکشن‌ها فقط بازی‌هایی نیستند که در جهت اهداف تجاری ساخته شده باشند بلکه در جهت گسترش، اجرا و یک تجربه‌ی تجاری است، نه تولید کننده آن از ابتدای کار، زیرا گیمیفیکشن‌ها می‌توانند تغییر دهنده‌ی یک بازی یا یک استراتژی باشند.

تأثیر گیمیفیکیشن بر کسب و کارها

چگونه گیمیفیکیشن بر کسب و کارها تأثیر می‌گذارد؟

در چند سال اخیر استفاده از گیمیفیکیشن نقش بسیار فزاینده‌ای را در سازمان‌هایی پیدا کرده است که به دنبال راهی جدید برای تعامل، آموزش و حفظ کارمندان هستند. همچنین شرکت‌ها در حال حاضر در هنگام برخورد با مسائل مربوط به منابع انسانی به بازی سازی و گیمیفیکشن روی می‌آورند. مکانیزم بازی‌ها، به سرعت در حال رشد است و این امر موجب شده است که مفاهیم گیمیفیکشن در فرآیندهای دنیای واقعی مانند استخدام، یادگیری و توسعه گنجانده شوند.و در حال حاضر در بهبود عملکرد شرکت‌ها در فروش، خدمات مشتری و آموزش نقش بسزایی داشته است.
از گیمیفیکیشن در حوزه‌ی سلامت، آموزش، وب سایت‌ها و همچنین اینفلوئنسرهای گیمیفیکیشن استفاده می‌شود.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای
📝 مقالات تخصصی بیش از 1000
📮 هدف آموزش بازاریابی پیامکی
📈 ماموریت رونق کسب و کار
⚙️ آموزش +20 ابزار پیامکی