15 بهمن روز جهانی سرطان
سرطان بیماری که هم اسم ترسناکی دارد و هم اگر نسبت به آن آگاهی لازم را نداشته باشیم میتواند عواقب خطرناکی داشته باشد. سالانه میلیونها نفر در دنیا به بیماری سرطان دچار میشوند؛ اگر به موقع بتوانند روند درمان و کنترل بیماری را شروع کنند شانس زنده ماندن و بهبودی کامل وجود دارد. اگر خدایی نکرده دیر متوجه این مهمان ناخوانده شوند، میتواند منجر به مرگ شود. در روز جهانی سرطان میخواهیم اطلاعاتی هر چند اندک در اختیار شما عزیزان قرار دهیم تا بتوانیم در کنار هم با بالا بردن سطح آگاهی، این بیماری را کنترل کنیم.
روز جهانی سرطان چه روزیست
روز سرطان در تقویم جهانی روز 4 فوریه برابر با 15 بهمن انتخاب شده است. سالانه در این روز کنگرههای پزشکی متعدد و همچنین کارگاههای سلامتی زیادی در سطح دنیا برگزار میشود تا اطلاعات عمومی مردم را در زمینه سرطان و علائم مختلف آن بالا ببرند. در سال 2000 شعاری برای روز سرطان از تریبون سازمان ملل اعلام شد:
I am And I will
من هستم و من خواهم بود!
سرطان چیست
بیماری است که از تکثیر سلولهای غیر طبیعی در بدن به وجود میآید. پیش روی بیماری سرطان در افراد مختلف متفاوت است چرا که نوع زندگی، میزان سوخت و ساز بدن، نوع تغذیه و فعالیت در هر شخص متفاوت است.
انواع سرطان کدامند
- گوارشی: معده، روده بزرگ، روده کوچک، صفرا، کلیه، کبد
- ناحیه سر: مغز، گردن، چشم، زبان
- ویژه آقایان: پروستات
- ویژه بانوان: پستان، رحم، تخم دان، واژن
- استخوان
- دست و پا
- سرطان خون
علت سرطان
- 5 تا 10 درصد ارثی
- 20 تا 30 درصد رژیم غذایی نامناسب
- 30 تا 35 درصد چاقی
- 15 تا 20 درصد عفونت ها
- 30 تا 40 درصد آلودگی، مصرف دخانیات، استرس و افسردگی
چند علت تخصصی برای سرطانهای مختلف
اجازه بدهید در این قسمت نگاهی تخصصی پیرامون سرطانهای مختلف داشته باشیم. البته این را هم بگوییم که تشخیص نهایی سرطان با پزشک متخصص و نتیجهی جواب نمونه برداری مشخص خواهد شد. اما اگر هر کدام از علائم نام برده در این قسمت را داشتید، برای معاینه بالینی لازم است به پزشک متخصص مراجعه کنید.
-
سرطان روده
- خونریزی هنگام مدفوع
- دل درد
- یبوست
- کم شدن ناگهانی وزن
-
سرطان معده
- خونریزی گوارشی
- معده درد
- سوزش معده
- حالت تهوع زیاد
- بی حالی
- دل درد
-
سرطان مغز
- سر درد
- سر گیجه
- تاری دید
- دو بینی
- حالت تهوع
- بی حالی
- مشکلات حرکتی
-
سرطان پستان
- احساس توده در سینه
- خونریزی و یا بیرون آمدن چرک از نوک سینه
- احساس درد در سینه و زیر بغل
-
سرطان ریه
- سرفه شدید
- سرفه به همراه خون ریزی
- احساس درد شدید در قفسه سینه
- احساس سوزش در قفسه سینه
-
سرطان خون
- خون دماغ شدن مداوم
- احساس خستگی شدید
- سر گیجه شدید
- نرمال نبودن فاکتورهای خونی در آزمایش خون
متاستاز چیست؟
سرطان 4 مرحله دارد که کنترل و درمان در مراحل ابتدایی بسیار راحتتر است و تقریبا میتوان گفت در مرحله آخر درمانی وجود ندارد. در مراحل ابتدایی تودهی سرطانی در بافت عضوی است که در آن تشکیل شده است. در بافت رشد میکند و اگر در این مراحل پزشک متخصص بتواند بیماری را تشخیص دهد با جراحی و شیمی درمانی بیماری کنترل خواهد شد. اما اگر توده بزرگ شود و به غدد لنفاوی برسد، به وسیلهی گردش خون، دیگر اعضای بدن را نیز گرفتار میکند. این عمل را متاستاز میگویند. یعنی تودهی سرطانی از یک اندام به اندام دیگر نفوذ پیدا کرده است. در این مرحله به دلیل اینکه چند اندام مختلف درگیر بیماری شده است، کنترل و درمان بسیار سخت میشود
سازمان محک یکی از خیریههای بزرگ ایران!
اجازه بدهید در این قسمت یادی کنیم از سازمان خیره محک یکی از سازمانهای خیریه بزرگ که در ایران فعالیت چشم گیری دارند. این سازمان در حوزهی سرطان کودکان فعالیت دارد و سالانه هزاران کودکی که مشکل سرطان رنج میبرند و برای خانوادههایشان پرداخت هزینه درمان دشوار است، در این مرکز بزرگ به صورت رایگان تحت درمان قرار میگیرند. خیرین زیادی برای کمک به محک اقدام میکنند تا بتوانند هر چند اندک تاثیری بر حل این مشکل در کشور داشته باشند.
ارسال پیامک انبوه در روز جهانی سرطان!
در روز جهانی سرطان وظیفهی ماست که اطلاع رسانی دقیق در مورد این موضوع داشته باشیم تا موجب بالا بردن سطح آگاهی جمعی شویم. این موضوع باید همیشه برای مردم یادآوری شود که چنانچه چکاپهای منظم دورهای داشته باشند و یا با بروز کوچکترین علائم مشکوکی در بدن برای چکاپ به پزشک متخصص مراجعه کنند، قادر خواهند بود در صورت داشتن بیماری سرطان سریعاً آن را کنترل کنند و درمان کامل داشته باشند.
ارسال پیامک انبوه در این روز از طرف سازمان بهداشت، امری ضروری است. همچنین کلینیکها و آزمایشگاهها نیز میتوانند با ارسال پیامک به مشتریان خود تخفیف ویژه برای انجام آزمایشات غربالگری سرطان و یا ویزیت پزشک در روز جهانی سرطان، قدمی بردارند.
سخن آخر
با پیشرفت شیوع سرطان در دنیا، بسیار به جاست که در روز سرطان، اقدام به آگاه سازی و بالا بردن سطح دانش عمومی مردم داشته باشیم. سازمان بهداشت، پزشکان و آزمایشگاهها موظف هستند که در این روز اقداماتی هر چند کوچک انجام دهند تا قدمی مثبت در جهت حفظ سلامت مردم جامعه برداشته باشند.