هنگامی که کلمه چریک به گوش مخاطبان می‌رسد این احتمال وجود دارد که تصاویری مثل جنگ و شورش را در ذهن خود تداعی کنند، اما زمانی که دو کلمه چریکی و بازاریابی در کنار هم شنیده می‌شوند، باعث سردرگمی مخاطبان می‌شود. بازاریابی چریکی که به آن پارتیزانی هم گفته می‌شود در واقع شکل بسیار نامتعارف از بازاریابی است که باعث افزایش آگاهی از برند در میان مخاطبان بزرگ می‌شود. اما حتما با برخی از تبلیغات روبه‌رو شده‌اید که برایتان بسیار جالب باشد، مثل صندلی‌های پارکی که یکدفعه به شکل شکلات‌های برند کیت‌کت تبدیل شدند و یا بطری‌های بزرگ نوشابه‌های انرژی‌زا روی سقف برخی خودروها و یا دوچرخه‌سوارانی که در پشت آن‌ها یک بیلبور بزرگ تبلیغاتی چسبیده باشد. همه این‌ها نمونه‌هایی از بازاریابی چریکی هستند، که در این مقاله قصد داریم در خصوص این روش از بازاریابی که توانسته در کنار هزینه مقرون‌به‌صرفه نرخ بازگشت سرمایه مطلوبی را به همراه داشته باشد، همچنین مزایا و معایب آن صحبت کنیم.

بازاریابی چریکی چیست

بازاریابی پارتیزانی یا همان چریکی یک تاکتیک بازاریابی است که در آن، مشاغل و کسب‌وکارها از تعاملات غافلگیرکننده و یا غیر متعارف برای تبلیغ یک محصول یا خدمات خود استفاده می‌کند. لازم است گفته شود که بازاریابی چریکی با بازاریابی سنتی متفاوت است زیرا اغلب بر تعامل شخصی متکی است، به بودجه کمتری احتیاج دارد، و تمرکز آن بیشتر بر گروه‌های کوچکتری است که مسئول انتشار آن در یک مکان خاص هستند نه از طریق کمپین‌های رسانه‌ای گسترده. استفاده از چنین روش‌های تبلیغاتی اغلب کم هزینه یا بدون هزینه هستند و شامل استفاده گسترده از تعاملات شخصی بیشتر یا از طریق پیام‌های رسانه‌های اجتماعی وایرال یا به اصطلاح ویروسی و پخش می‌شوند. محبوبیت این روش بازاریابی با ظهور فناوری‌های تلفن همراه هوشمند و آنلاین افزایش یافته است که می‌توانند انتقال پیام‌رسانی را تقویت کرده و بر گروه‌های هدف مصرف‌کنندگان تمرکز کنند. در واقع هدف بازاریابی چریکی، استفاده از روش‌های جدید یا غیر متعارف به منظور افزایش فروش یا جلب علاقه مشتریان به یک برند، محصول یا کسب‌وکاری است.

کندو - بازاریابی چریکی

نحوه برگزاری بازاریابی چریکی چگونه است

شرکت‌ها و کمپانی‌هایی از بازاریابی چریکی استفاده می‌کنند که، بر تبلیغات حضوری خود تکیه می‌کنند تا از طریق بازاریابی وایرال یا دهان به دهان پخش شوند، و باعث می‌شود تبلیغاتشان به صورت رایگان به صورت گسترده به دست مخاطبین هدف برسد. ارتباط با احساسات مصرف کننده کلید اصلی بازاریابی چریکی است. اما لازم است گفته شود که استفاده از این روش بازاریابی برای همه انواع کالاها و خدمات طراحی نشده است، و به منظور هدف قرار دادن مصرف‌کنندگان جوان‌تر که احتمال بیشتری دارد از چنین روش‌های نامتعارفی استقبال کنند، بیشتر برگزار می‌شود.

کندو- بازاریابی چریکی

بازاریابی چریکی

انواع بازاریابی چریکی با توجه به مکان برگزاری

کلید اصلی برگزاری بازاریابی چریکی زمان و مکان آن است که از بروز برخی مشکلات قانونی جلوگیری شود. چرا که محل برگزاری بازاریابی چریکی معمولا مکان‌های عمومی هستند که تعداد مخاطبان بیشتری در آن حضور دارند، مثل، خیابان‌ها، مراکز خرید، مراکز تفریحی، پارک‌ها، سواحل و … . که در ادامه به انواع بازاریابی چریکی که از نظر محیط برگزاری با یکدیگر متفاوت هستند خواهیم پرداخت:

بازاریابی چریکی خارجی outdoor: برخی از فضاهای شهری هستند که مشاغل می‌توانند تبلیغاتی کسب‌وکار خود را در آن فضاها انجام دهند، مثل قرار دادن یک المان بزرگ از محصولات خود در فضاهای پرتردد و یا حتی سقف برخی خودروها و … که به آن بازاریابی چریکی خارجی گفته می‌شود

بازاریابی چریکی داخلی indoor: در چنین روش بازاریابی برای تمرکز بیشتر روی مخاطبان، تبلیغات در فضاهای بسته اما پرتردد مثل فروشگاه‌ها، مراکز خرید و… برگزار می‌شود.

بازاریابی چریکی در محل برگزاری رویداد‌ها: در همه کشورها هر سال همایش‌هایی برگزار می‌شود که مشاغل و کسب‌وکارهای مرتبط با یکدیگر، در آن حضور دارند و مخاطبان هدف نیز از چنین همایش‌ها و رویدادهایی دیدن می‌کنند. در چنین شرایطی بازاریابی چریکی در محل برگزاری چنین همایش‌هایی می‌تواند توجه مخاطبان را بسیار جلب کند.

بازاریابی چریکی تجربی: برای برگزاری بازاریابی چرکی معمولا از مکان‌های پرتردد استفاده می‌شود، در بازاریابی چرکی تجربی تعاملی بین برگزار کنندگان و مخاطبان برقرار می‌شود، که آنان جزئی از برنامه می‌شوند، این امر می‌تواند منجر به تجربه کاربری بسیار خوبی برای مخاطبان شود و در واقع خود آنان برگزار کننده بخشی از برنامه هستند که به این روش، بازاریابی چریکی تجربی گفته می‌شود.

بازاریابی چریکی محیطی: هر گونه تبیلغات خلاقانه‌ای که در هر محیطی اجرا می‌شود و باعث جلب توجه مخاطبان می‌شود بازاریابی چریکی محیطی گفته می‌شود. مثل، نیکمت‌های شکلاتی برند کیت‌کت، صندلی‌های مراکز خرید و … .

کندو - بازاریابی چریکی خارجی

بازاریابی چریکی خارجی


بازاریابی چریکی کمین: همان طور که از نام آن مشخص است، این نوع از بازاریابی در زمانی خاص اتفاق میفتد. به این صورت که در یک رویداد که مخاطبان زیادی در حال تماشای آن هستند مثل یک برنامه تلویزیونی یا یک همایش بزرگ، نام تجاری یک برند یا کمپانی بدون هیچ‌گونه هماهنگی یک دفعه گفته می‌شود. این امر باعث برانگیخته شدن حس کنجکاوی در مخاطبان می‌گردد.

بازاریابی چریکی حسی: در این روش نیز مخاطبان در مورد برگزاری آن هیچ اطلاعی ندارند و به صورت ناگهانی با آن مواجه می‌شوند به عنوان مثال، حمله یک‌سری ویروس به یک مرکز خرید که با ورود تبلیغات چریکی محصول مورد نظر، ویروس‌ها از بین می‌روند. این کار می‌تواند به برانگیختگی احساسات مخاطبان منجر شده و باعث فروش آن محصول شود.

جالب است بدانید که بازاریابی چریکی حاصل تغییر در روند رسانه‌های الکترونیکی از بازاریابی سنتی مثل چاپی، رادیویی و تلویزیونی است. که برای اولین بار جی‌کنراد لوینسون در کتاب بازاریابی چریکی خود در سال 1984 آن را مطرح کرد. هدف این روش بازاریابی ایجاد سر و صدا در مورد یک محصول یا نام تجاری است به طوری که احتمال خرید محصول یا خدمات توسط مشتریان یا صحبت در مورد آن با سایر خریداران بالقوه را افزایش می‌دهد. بازاریابی چریکی همچنین می‌تواند برای کسب‌وکارهای کوچک و نوپا بسیار مقرون‌به‌صرفه باشد، به خصوص اگر چنین مشاغلی بتوانند تبلیغات یا محتوایی را تولید کنند که وایرال شود.

کلام پایانی

روش‌های تبلیغاتی نوین هر روز توسط بازاریابان عرضه می‌شود که می‌تواند به کسب‌وکارها و مشاغل رونق بخشد. یکی از روش‌های بازاریابی که نام بسیار عجیبی دارد، بازاریابی چریکی است. این روش از بازاریابی که جایگزین روش‌های سنتی تبلیغاتی است، این روزها بسیار مخاطب پیدا کرده است و دیگر کمتر مرکز خرید یا اماکن عمومی را می‌توان پیدا کرد که در هر روز یکی از این روش‌های بازاریابی چریکی در ان برگزار نشود. اما نکته حائز اهمیت این است که در این روش مخاطب در موقعیت خاص یا شوک قرار می‌گیرد، زمان و مکان برگزاری آن بسیار مهم است و برگزار کنندگان باید کلیه جوانب آن‌را سنجیده و طبق برنامه عمل کنند. اگر این روش به درستی انجام گیرد، بسیار مورد توجه قرار گرفته و خبر آن می‌تواند وایرال شود، اما اگر باعث ناراحتی مخاطبان یا برخی صدمات به مراکز عمومی گردد می‌تواند نتایج جبران‌ناپذیر و یا حتی خیلی هزینه‌بری را برای برگزار کننده متحمل شود.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
📝 مقالات تخصصی بیش از 1000
📮 هدف آموزش بازاریابی پیامکی
📈 ماموریت رونق کسب و کار
⚙️ آموزش +20 ابزار پیامکی