بازاریابی پیامکی برای مشاغل واردات و صادرات کالا
تنها دو دهه از ورود بازاریابی پیامکی به دنیای تبلیغات در جهان میگذرد و به یکی از پرمخاطبترین روشهای تبلیغاتی در بین صاحبین کسبوکارها و همچنین محبوبترین روش تبلیغاتی در بین مشترکین تبدیل شده است. دلیل این همه محبوبیت و استقبال چیست؟ چرا تنها پس از چند ثانیه از دریافت پیامک، توسط مشترکین باز و خوانده میشود. آیا این روش از تبلیغات داخل ایران با استقبال مواجه شده است یا در سراسر دنیا نیز چنین است؟ این سوالاتی است که در این مقاله قصد داریم به آن بپردازیم و ببینیم آیا در مشاغلی که با صادرات و واردات کالا در ارتباط هستند چنین استراتژی بازاریابی همچنان عملکرد خوبی دارد یا خیر؟
یکی از مهمترین اصلهای بازاریابی «ارتباط» است، و ار آنجایی که پنلهای ارسال پیامک انبوه امکان دسترسی به انواع دستهبندیها (سن، جنسیت، شغل، منطقه و …) را در اختیار کاربران قرار میدهد، دسترسی به مخاطبان هدف برای ایجاد تعامل و ارتباط بسیار ساده میشود. کسبوکارهایی چون وارد کنندگان و صادر کنندگان کالا میتوانند برای آندسته از مخطبانی که میتوانند به کسبوکارشان کمک کنند، پیامک ارسال کنند. این ارسال میتواند موجب برقراری ارتباطات گسترده و جهانی شود. همچنین برخی از پنلها و گیت وی اختصاصی پیامک انبوه این امکان را به آنها میدهد که بدون هیچ محدودیتی در شیوه اتصال و ارتباط با اپراتورهای داخلی و خارجی میتوانند سرویس خود را راه اندازی کنند، شکل ظاهری پنل، ساختار عملیاتی، ماژولهای گزارشگیری و سایر امکانات را راهاندازی کرده و موجب جذب مخاطب و مشتریان بیشتری شوند.
بازاریابی پیامکی تکمیل کننده راههای تبلیغاتی است
راهاندازی وبسایت لازمه شروع هر کسبوکاری است. مخصوصا مشاغلی که در حوزه صادرات و واردات کالا فعالیت دارند، از این رو داشتن یک وبسایت که بتواند زبانهای متعددی یا رایجترین زبان بینالمللی یعنی انگلیسی را پوشش دهد در کنار پیامک مارکتینگ میتواند در حوزه جذب مخاطب بسیار موثر باشد. همچنین یکی دیگر از قابلیتهای پنلهای ارسال اس ام اس، کارت ویزیت پیامکی است. مخاطبان میتوانند با مراجعه به سایت به اطلاعاتی که میخواهند دسترسی داشته باشند و یا در قسمت «ارتباط با ما»، پیامی مبنی بر شرایط همکاری ارسال کنند. اما تکمیل کننده این کار ارسال کد مورد نظر برای دریافت اطلاعات بیشتر است که به آن کارت ویزیت پیامکی هم گفته میشود.
لازم به ذکر است که داشتن تمامی این پلتفرمها در کنار هم یکی دیگر از مزایای بازاریابی پیامکی است که در واقع میتواند با سایر کانالهای ارتباطی ادغام شود.
قابلیت ایجاد دفترچه تلفن برای مخاطبان خاص
شرکتها و کمپانیهای بزرگی که در حوزه واردات و صادرات فعالیت میکنند، با طیف گستردهای از مخاطبان، مشتریان و سایر شرکتهای خصوصی و دولتی در ارتباط هستند و همچنان باید تم=عامل خود را با آنان حفظ کنند، از این رو پنل ارسال اس ام اس انبوه قابلیت ایجاد دفترچه تلفن را در اختیار چنین کاربرانی قرار داده است تا به راحتی بتوانند لیست مخاطبان خود را از یکدگیر تفکیک کنند.
هزینه مقرونبهصرفه و راهاندازی آسان
شاید با خود فکر کنید که یک کمپانی بزرگ در زمینه واردات و صادرات چه نیازی دارد به هزینه مربوط به پیامک مارکتینگ توجه کند. اما لازم است گفته شود بازاریابی پیامکی یک روش بسیار محبوب است که مخاطبان در دقیقههای ابتدایی دریافت، آنرا باز کرده و میخوانند پس تعداد قابل توجهی ارسال میشود که هزینه آن به صورت سالانه میتواند هزینهای قابل را به همراه داشته باشد. نکته دیگر آنکه هزینه پیامک و راهاندازی آن برای برخی از شرکتهای تازه تاسیس در حوزه واردات و صادرات بسیار حائز اهمیت است که به آن توجه ویژهای میشود.
کلام پایانی
مشاغلی مثل واردات و صادرات کالا، از جمله کسبوکارهایی به شمار میرود که داشتن رابطه و تعامل بیشتر با مخاطبان و کسبوکارهای مختلف در آن بسیار حائز اهمیت است. چنین مشاغلی همواره باید با کانالهای ارتباطی قوی با مخاطبان خود که هر کدام به دستههای مختلفی تقسیم میشوند ارتباط دائمی خود را حفظ کنند. از این رو پنلهای ارسال پیامک انبوه با انواع قابلیتهایی که دارد میتواند در کنار سایر پلتفرمهای تبلیغاتی در کنار چنین مشاغلی باشد و از آنجایی که روشی بسیار منعطف است خیلی زود با انواع استراتژیهای مارکتینگ و کمپینهای تبلیغاتی سازگار شده و میتواند منجر به جذب مشتری و نرخ بالای سرمایه شود.
دیدگاهتان را بنویسید
ببخشید، برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید
خیلی عالی بود
ممنون از اینکه نظرتون با ما در میان گذاشتید.