چند سیم کارت به نام خود دارید؟
ممکن است قبلاً سیم کارتی خریداری کرده باشید و پس از مدتی آن را گم کرده باشید یا دیگر از آن استفاده نکرده باشید. این موضوع میتواند باعث سوء استفاده مجرمان از سیم کارت شما شود و عواقب ناگواری برای شما به همراه داشته باشد. اما چگونه میتوانیم بفهمیم که در هر کشور ایران چند سیم کارت به نام ما ثبت شده است؟
پدیده سیمکارتهای تقلبی و ناقص یا سیمکارتهای بدون هویت که منجر به فعالیتهای مجرمانه از جمله کلاهبرداری و حتی قتل میشود، در چند سال اخیر مشکلات زیادی را ایجاد کرده است که از یک سو، قاچاق تردد از طریق آنها است. همچنین مشخص است که حجم قاچاق سیم کارت بسیار بالاست. در نهایت این مسائل باعث شد تا رگولاتورهای ارتباطات رادیویی در این زمینه یک اقدام جدی انجام دهند.
از چه طریقی بفهمیم چند سیم کارت به ناممان است؟
سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اعلام کرده است که سامانه استعلام تعداد خطوط مشترک را برای جلوگیری از سوء استفاده احتمالی و استفاده غیرمجاز از سیم کارت در ایران راه اندازی کرده است. بدین ترتیب کاربران میتوانند با مراجعه به درگاه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در قسمت خدمات الکترونیک و یا به آدرس اینترنتی mobilecount. cra. ir از تعداد خطوط ثبت شده با کد ملی خود مطلع شده و خطوطی را که از آن استفاده نمیکنند، ببندند.
همچنین، کاربران میتوانند علاوه بر استفاده از وب سایت ارتباطات رادیویی، با ارسال پیامک به یکی از شمارههای ۳۰۰۰۱۵۰ و ۳۰۰۰۵۰۴۹۰۱ از تعداد خطوط ثبت شده به نام خود مطلع شوند.
اما این سرویس فقط به افراد حقیقی ارائه میشود که حداقل یک سیم کارت از یکی از چهار اپراتور داشته باشند. به این ترتیب مشترکان تلفن همراه باید کد ملی و شماره تلفن همراه خود را در این سامانه وارد کنند. پس از ثبت اطلاعات، پیامکی با شماره سیم کارت ثبت شده و کد ملی متقاضی برای هر اپراتور تلفن همراه ارسال میشود.
قواعد و مقررات استفاده از سامانه
هر مشتری ظرف مدت ۱۰ روز فقط یک بار میتواند از سامانه درخواست شماره خطوط خود کند، همچنین در صورتی که از آخرین درخواست بیش از ۱۰ روز گذشته باشد اما درخواست موفقیتآمیز نباشد، موضوع با مدیریت سامانه در میان گذاشته میشود. هنگام وارد کردن اطلاعات اولیه، کد رهگیری به فرد داده میشود و پیامکی حاوی تعداد سیم کارت هر کاربر ارسال میشود.
در این سامانه کاربران میتوانند شماره تمامی خدمات ارتباطی که به نام آنها ثبت شده است را درخواست کنند و نتیجه این درخواست به شماره همراه ارائه شده توسط کاربر ارسال میشود. بنابراین حداقل یک سیم کارت با شماره کاربری (شناسه) ملی باید در یکی از اپراتورهای تلفن همراه ثبت شود. لازم به ذکر است کاربران تلفن همراه با مشاهده ناهماهنگی تعداد خطوط ثبت شده به نام خود میتوانند جهت جلوگیری از هرگونه سوء استفاده شخصاً با مراکز خدمات اپراتور تماس گرفته و در هنگام ارائه کارت کشوری کلیه خطوط را به نام خود انجام دهند که بدون اطلاع مشترک قابل حذف است و در صورت ثبت نام به وی اطلاع داده میشود. در این صورت کاربر میتواند نسبت به غیرفعال کردن هر سیم کارت اقدام کند.
چرا باید بدانیم چند سیم کارت به نام ما ثبت شده است؟
سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با ارسال اس ام اس تعداد سیم کارتهای به نام خود را به اطلاع مردم میرساند. در نتیجه سیم کارتهایی که توسط عدهای سودجو با سوء استفاده از مدارک هویتی خریداری شده بود، به اطلاع مردم رسید و نسبت به مسدودسازی آنها اقدام شد.
از آنجایی که کلیه تخلفات و جرایم سیم کارت به نام صاحب سیم کارت ثبت میشود، کاربران باید به طرق مختلف سیم کارتهایی که از آنها استفاده نمیکند را مسدود کنند.
پیمان قره داغی، مدیرکل حمایت از حقوق مصرف کنندگان سازمان ارتباطات رادیویی در مصاحبه با خبرنگاران گفته بود: در گذشته افراد برای اطلاع از شماره سیم کارت باید درخواست خود را از طریق شماره تماس (۳۰۰۰۱۵۰) ارسال میکردند و پاسخ دریافت میکردند.
قره داغی خاطرنشان کرد: طبیعی است که بسیاری از مردم به دلیلعدم اطلاع از این روشها نمیدانند چند سیم کارت به نام آنها ثبت شده است، به همین دلیل هیئت حاکمه تصمیم گرفته است برای تمامی کاربران رانندگان با استفاده از سامانه پیام کوتاه ارسال کند.
به طور مثال یکی از تخلفاتی که با سیم کارت انجام میشود این است که چند وقتی است یک سری پیامکهای جعلی برای کاربران ارسال میشود که کلیک روی آنها منجر به خالی شدن حسابها و به اصطلاح کلاهبرداری میشود. اولین اتهام وارده به دارنده سیم کارت و رسیدگی به تخلفاتی مانند مزاحمت تلفنی و اینترنتی است.
کسانی که پیامک دریافت میکنند که سیم کارت ثبت شده متعلق به آنها نیست، باید به وب سایت اپراتور برای دریافت کد آن مراجعه کنند و در برخی موارد برای دریافت سیم کارت حضوری اقدام کنند.
جلسات متعددی با تمامی اپراتورها برای به دست آوردن زیرساختهای مناسب برای سامانه تعداد سیم کارتهای ثبت شده در وزارت ارتباطات برگذار شد که این اتفاق نیز رخ داد. اکنون برای مسدود کردن و مدیریت سیم کارتها نیازی به مراجعه حضوری نیست و زیرساختهای مناسبی برای انجام این کار به صورت آفلاین با مراجعه به درگاه و از طریق پشتیبانی تلفنی در دسترس است. همچنین در صورت نیاز به مراجعه حضوری در برخی موارد، کاربران میتوانند با نمایندگیهای فروش سیم کارت در سراسر کشور تماس بگیرند.
اکنون در «پرتال ملی خدمات دولت هوشمند» نیز گزینهای برای ثبت نام افراد وجود دارد و با ورود به قسمت خدمات مستقیم، خدمات امور عمومی را انتخاب کرده تا به سرویس ارجاع دهند. در این مرحله با وارد کردن شماره موبایل و تلفن ثابت از تعداد ارتباطات تلفن همراه و ثابتی که به نام خود وجود دارد مطلع میشوند.
چگونه ممکن است سیم کارتی به نام ما باشد که از ان مطلع نباشیم؟
در گذشته، زمانی که خرید سیمکارت با این سطح سختگیرانه مواجه نمیشد، مردم از خلأهای قانونی سوء استفاده میکردند و از اعتبار دیگران استفاده میکردند و بدون اطلاع مالکان، سیمکارتها را به نامشان میخریدند. اما امروزه هر شخص باید حضوری برای خرید و ثبت سیم کارت به دفتر فروش سیم کارتها مراجعه کند و اثر انگشت بزند.
چند سیم کارت میتوانید بخرید؟
طبق قوانین، هر فرد ایرانی میتواند حداکثر ۱۰ سیم کارت فعال به نام خود از هر اپراتور داشته باشد. اتباع غیرایرانی با داشتن مدارک شناسایی معتبر شامل گذرنامه، کارت پناهندگی، کارت اقامت (آمایش)، شناسنامه و اقامت دائم میتوانند به طور همزمان حداکثر سه سیم کارت فعال به نام خود و با هر اپراتور تلفن همراه استفاده کنند. یک شخص حقوقی مانند یک شرکت محدودیتی در تعداد سیم کارتهای فعال به نام خود ندارد.
افراد میتوانند با ارسال کد ملی خود به شماره ۳۰۰۰۱۵۰ از سیم کارتهای ثبت شده به نام خود استفاده کنند و یا به صفحه کنترل به نشانی www. cra. ir منوی حقوق کاربر، فرصت استعلام مشترکین از شماره مراجعه کنند.
مسئولیت استفاده از سیم کارت، حتی اگر توسط شخص دیگری غیر از مالک استفاده شود، بر عهده مالک است. همچنین ارسال پیامک تبلیغاتی انبوه یا پیامک تبلیغاتی از طریق سیم کارت شخصی شما ممنوع است و استفاده از سیم کارت شخصی برای تبلیغات باعث مسدود شدن سرویس ارسال پیامک و قطع شدن سیم کارت شما میشود.
سخن آخر
با استفاده از سیم کارت میتوان تخلفات زیادی انجام داد. اگر سیم کارتی به نام شما باشد و دست یک آدم نا اهل بیفتد ممکن است با دردسرهای زیادی مواجه شوید. به شما توصیه میکنیم همین حالا با روشهای گفته شده از این موضوع مطلع شوید و اگر سیم کارتی به نام شماست و از آن استفاده نمیکنید برای مسدود کردن آن اقدام کنید. +